Uničenje jezu

Erdogan na liniji z Zelenskim in Putinom

J.V./STA
7. 6. 2023, 17.05
Posodobljeno: 7. 6. 2023, 17.14
Deli članek:

Turški predsednik predlaga ustanovitev mednarodne komisije za preiskavo uničenja jezu.

Profimedia
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes v telefonskem pogovoru ukrajinskemu kolegu Volodimirju Zelenskemu predlagal ustanovitev mednarodne komisije za preiskavo uničenja jezu hidroelektrarne Kahovka na jugu Ukrajine, so sporočili z urada turškega predsednika. Enako je Erdogan predlagal ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu.

"Predsednik Erdogan je dejal, da bi lahko ustanovili komisijo, v kateri bi sodelovali strokovnjaki vojskujočih se strani, Združenih narodov in mednarodne skupnosti, vključno s Turčijo," so sporočili iz Ankare in dodali, da bi bila naloga komisije izvesti "poglobljeno preiskavo uničenja jezu Kahovka". Erdogan je po pogovoru z Zelenskim govoril še s Putinom in tudi njemu podal enak predlog. Ruski predsednik je turškemu kolegu dejal, da je bil napad na jez "barbarsko dejanje, ki je povzročilo obsežno okoljsko in humanitarno katastrofo", so sporočili iz Kremlja.

Medtem je Zelenski na Twitterju sporočil, da je s turškim predsednikom govoril tudi o humanitarnih in okoljskih posledicah "ruskega terorističnega dejanja", vključno s tveganji za nuklearko v Zaporožju. "Predal sem mu seznam nujnih ukrajinskih potreb za odpravo posledice katastrofe," je zapisal. Po njegovih besedah je "glas Turčije pomemben, ko gre za umik okupacijskih enot z ukrajinskega ozemlja". "Pomemben je tudi, ko gre za vrnitev naših nezakonito pridržanih državljanov, zlasti krimskih Tatarov, ter za nadaljevanje in širitev žitne pobude," je še dodal ukrajinski predsednik.

Jez hidroelektrarne Kahovka na reki Dneper leži v delu regije Herson, ki ga je zasedla Rusija. Delno uničen je bil v eksploziji v noči na torek, Ukrajina in Rusija pa krivdo za poškodbo jezu valita druga na drugo. 3,2 kilometra dolg in 30 metrov visok jez so zgradili leta 1956 v sklopu hidroelektrarne. Njeno akumulacijsko jezero z 18 kubičnimi kilometri vode je pomembno za oskrbo največje evropske nuklearke v Zaporožju in polotoka Krim, ki si ga je Rusija priključila leta 2014. Bilo je tudi vir vode za namakanje kmetijskih površin na jugu Ukrajine. Voda iz akumulacijskega jezera je zalila več kot 20 krajev. Ukrajina je evakuirala najmanj 17.000 ljudi, skupno naj bi jih bilo na desnem bregu Dnepra ogroženih več kot 40.000. Na levem bregu, ki je pod nadzorom ruskih sil, pa naj bi poplave grozile okoli 25.000 ljudem.