Italija

Na najbolj obleganih plažah uvedli rezervacije in kazni za brisače

R.T.
5. 6. 2023, 09.06
Posodobljeno: 5. 6. 2023, 09.17
Deli članek:

Na turistično najbolj obleganih plažah v Italiji uvajajo ukrepe, ki bi omejili gnečo in onesnaževanje.

Profimedia
Na plaži La Pelosa na severu Sardinije so po novem prepovedane brisače.

Že lani smo pisali o nekaterih prepovedih na plažah na Hrvaškem, vse več pa je pravil tudi na plažah v Italiji. Najbolj zagreto so se tegob prekomerne zasedenosti lotili na Sardiniji. Na določenih plažah so omejili število obiskovalcev. Da bi si zagotovili svoje mesto na plaži, ne bo dovolj tam pustiti brisače, pravzaprav je to prepovedano, po novem je na štirih plažah potrebna spletna rezervacija. Na plaži Cala dei Gabbiani in Cala Biriala je dovoljeno 300 ljudem, zaliv Goloritze sprejme 250 morja in sonca željnih obiskovalcem, na čudoviti plaži Mariolu pa se lahko sončnih žarkom nastavlja 700 ljudi. Rezervacija mora biti prek aplikacija opravljena najmanj 72 ur vnaprej. S plačilom od enega do štirih evrov je zagotovljena čistoča na plaži.

Profimedia
Če boste hoteli na plažo Marioulu na vzhodu Sardinije, bo nujna predhodna rezervacija.

Na plaži La Pelosa na severni obali Sardinije so šli še korak dlje. Prepovedali so brisače, saj se je na njih nabiral pesek, zlasti, ko so mokre. »Preprosto ne moremo več dovoliti, da na tisoče kopalcev z mokrimi brisačami odnaša pesek s plaže,« je za italijanske medije povedal župan meste Baunei Stefano Monni. Namesto brisač priporočajo ležane podloge. Kdor ne bo upošteval pravi, ga čaka kazen v višini 100 evrov, žuga Monni.

Profimedia
Zaliv Goloritze

Podobne omejitve so uvedli ponekod na Siciliji in na Lampeduzi. Na plaži Isola dei Conigli so s sistemom rezervacij zmanjšali število dnevnih obiskovalcev iz 1500 na 700. Prepovedali so ležalnike in napihljive blazine v vodi, obiskovalci pa ne smejo biti preglasni, sicer jih lahko doleti plačilo globe.