Doneck

Je to že ukrajinska ofenziva?

G.G./STA
5. 6. 2023, 07.27
Posodobljeno: 5. 6. 2023, 07.38
Deli članek:

V zadnjih tednih se je pričakovalo ukrajinsko ofenzivo, s katero bi ponovno poskušali zavzeti regiji Doneck in Lugansk. Se je že začela?

Profimedia
Fotografija je simbolična

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je v nedeljo na jugu Donecka "sovražnik začel obsežno ofenzivo na petih sektorjih fronte". "V njej je sodelovalo šest sovražnikovih mehaniziranih in dva tankovska bataljona," so zapisali v sporočilu na Telegramu.

Kot je sporočil tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov, so ukrajinske enote poskušale prebiti rusko obrambo na po mnenju Kijeva najbolj ranljivem delu fronte. "Sovražniku ni uspelo opraviti svojih nalog in ni bil uspešen," je dodal. Na objavljenem videoposnetku je videti vojaška vozila, ki so bila napadena iz zraka, poroča AFP. Moskva trdi, da je Ukrajina v spopadih izgubila 250 vojakov in 16 tankov. Kijev teh navedb še ni komentiral, poroča britanski BBC.

Velik del Donecka je od leta 2014 pod nadzorom proruskih separatistov. Je ena od štirih vzhodnih ukrajinskih pokrajin, ki si jih je Rusija nezakonito priključila septembra lani, skupaj z Luganskom, Zaporožjem in Hersonom.

Za zdaj še ni jasno, ali domnevni napadi pomenijo, da se je začela ukrajinska protiofenziva za ponovno osvojitev ozemlja, ki jo Kijev načrtuje več mesecev. Kot poroča AFP, so oblasti v Kijevu posvarile pred javnimi špekulacijami o ofenzivi, češ da bi to lahko pomagalo ruskim silam. "Načrti ljubijo tišino. Začetek ne bo objavljen," je obrambno ministrstvo sporočilo v videoposnetku, ki so ga v nedeljo objavili na Telegramu.