Protestniki slavijo

Z bagri nad vile, bazene, cesto in plažo

Ž.K.
2. 6. 2023, 09.02
Posodobljeno: 2. 6. 2023, 11.06
Deli članek:

Luksuzni turistični kompleks bo zravnan z zemljo, protestniki odpirajo šampanjce.

twitter
Prosteniki so pričetek rušenja proslavili s šampanjcem.

Na hrvaški obali v prelepem zalivu Vruja se je pod nadzorom inšpektorjev pričelo z rušenje najbolj razvpite črne gradnje na Hrvaške. Vplivni podjetnik Stipe Latković je tam več let brez zadržkov in mimo vseh odločb sodišč neusmiljeno uničeval okolje in gradil luksuzni turistični kompleks. Skozi leta je brez potrebnih dovoljenj zabetoniral obalo, zgradil pomol, več luksuznih hiš in bazene in na koncu tudi več sto metrov dolgo cesto. Kljub temu, da je bilo več kot očitno, da gre za nelegalnem poseg, saj hrvaška zakonodaja prepoveduje gradnjo neposredno ob morski obali, so tam počitnikovali številni predstavniki hrvaške politike, gost je bil tudi trenutni predsednik države Zoran Milanović.

twitter
Za gradnjo kompleksa podjetnik Stipe Latković ni imel nobenega dovoljenja.

Današnji pričetek rušitvenih del je velika zmaga civilne iniciative »Vruje ne damo«, ki je na nezakonito početje opozarjala več let. Pred tremi leti so organizirali tudi »invazijo« na Vruje, oziroma »Festival nezakonite gradnje«, ko je velika množica ljudi s čolni priplula v zaliv in zavzela celoten kompleks.

Podjetnik Stipe Latković se je rušenju izogibal več let, ob tem pa dobil tudi 370.000 evrov kazni. Kot so sporočili hrvaški inšpektorji bodo porušili sedem objektov.

twitter
Protestniki so uničevanje obale skušali zaustaviti s Festivalom nelegalen gradnje.<