36 dni

Mučila sta ga zaprtje in pokvarjena školjka: Epstein pred smrtjo pisal pedofilu

R.T.
2. 6. 2023, 09.27
Posodobljeno: 2. 6. 2023, 09.37
Deli članek:

V 36 dneh za zapahi se je njegovo duševno stanje občutno poslabšalo.

Profimedia
Jeffrey Epstein

Preden se je obesil v svoji manhattanski celici, je Jeffrey Epstein za rešetkami napisal pismo, naslovljeno na še enega odmevnega pedofila, Larryja Nassarja, nekdanjega zdravnika gimnastične reprezentance Združenih držav Amerike. Ta pisma ni nikdar dobil. Kot kaže, je ostalo v poštnem oddelku zapora.

Medtem ko vsebina ostaja neznanka, pa je pismo del več tisoč stranske dokumentacije, ki nudi vpogled v Epsteinovo razkrajajoče duševno stanje v 36 dneh za zapahi.

Sčasoma obupal

Profimedia
Larry Nassar

10. avgusta 2019 si je vzel življenje. Označil se je za revo in jadikoval, da se le stežka privaja zaporniškemu življenju. Dva tedna pred smrtjo so pazniki poročali, da 66-letnik sedi v kotu svoje celice, izmučen zaradi zvokov, ki jih je neprestano oddajala pokvarjena WC školjka.

Epstein je v zvezni zapor Metropolitan Correctional Center na Manhattnu prišel 6. maja 2019. 22 ur pozneje so ga ločili od preostale populacije – tako zaradi velike medijske pozornosti kot tudi slovesa.

Med zdravniškim pregledom je razkril, da je imel v zadnjih petih letih več kot 10 spolnih partneric. Glede na zdravstveno kartoteko so ga mučili apneja v spanju, zaprtje, hipertenzija, bolečine v križu in prediabetes. Zdravil se je tudi zaradi klamidije.

Zdi se, da se je Epstein sprva skušal prilagoditi življenju v zaporu. Prijavil se je na košer obroke in zaprosil za dovoljenje za vadbo na prostem, razkriva dokumentacija. Dva dni pred samomorom je v zaporniški prodajalni kupil radio in slušalke.

Pritožil se je zaradi oranžne zaporniške oprave, češ da je videti kot kriminalec, in zaprosil za rjavo.

Finančnikovo duševno stanje pa se je obrnilo na slabše, ko mu je 18. julija 2019 sodnik zavrnil varščino in ga pred sojenjem zaradi spolnih zlorab poslal nazaj za zapahe. Štiri dni pozneje so ga našli na tleh celice z rjuho, zavezano okoli vratu. A je preživel, njegove poškodbe pa niso bile dovolj resne, da bi ga hospitalizirali. Od takrat dalje so bdeli nad njim in ga opazovali.

Po prvem poskusu samomora so pazniki poročali o njegovem strmenjem v prazno in pritožbami zaradi pomanjkanja spanja. Nato pa se mu je še pokvarilo stranišče.

Dan pred samomorom je zvezni sodnik odpečatil več kot 2000 strani dokumentov v zvezi z obtožbami o spolni zlorabi.

Na večer pred samomorom je predčasno zapustil sestanek s svojimi odvetniki, češ da mora poklicati svojo mamo – ki je bila takrat že 15 let pokojna. Pristojni domnevajo, da so dejavniki za usodni korak bili strah pred izgubo družbenega statusa, pomanjkanje človeških stikov in grožnja, da bo preostanek življenja preživel za rešetkami.

Zaspala na straži

Paznika Tova Noel in Michael Thomas sta zaspala za mizo manj kot pet metrov od Epsteinove celice. Po priznanju, da sta o tem lagala, sta se dogovorila, da obtožbe zoper njiju umaknejo.