Za takojšnje sojenje!

Odpuščeni delavci Svilanita s peticijo iščejo pravico

J.V.
2. 6. 2023, 09.35
Deli članek:

"Zaradi različnih taktik zavlačevanja in odvetniških trikov po 11 letih zadeva še vedno ni na sodišču," poudarjajo pobudniki peticije za takojšnje sojenje v zadevi Svilanit, ki jo je že podpisalo 250 odpuščenih delavcev.

sta
Dokaze v zadevi Svilanit so izločili novembra 2021.

Kriminalisti so že leta 2012 končali preiskavo spornega lastninjenja Svilanita, legendarnega proizvajalca tekstila iz Kamnika. Pričetka sodnega postopka za odgovorne pa po 10 letih še ni na vidiku. "Zaradi različnih taktik zavlačevanja in odvetniških trikov po 11 letih zadeva še vedno ni na sodišču," poudarjajo pobudniki peticije za takojšnje sojenje v zadevi Svilanit, ki jo je že podpisalo 250 odpuščenih delavcev. Kot so nedavno poročali na necenzurirano.si, je nekdanja generalna direktorica Mojca Šubic leta 2008 skupaj s finančnim direktorjem Sašem Pušnikom izpeljala prevzem družbe, breme odplačevanja najetih posojil pa obesila Svilanitu. Zgodba se je klavrno končala, saj sta večino zaposlenih odpustila, proizvodnjo zaprla in jo preselila v Turčijo, družbo pa prodala naprej. Zaradi spornih poslov pri prevzemu Svilanita sta se Šubiceva in Pušnik znašla na zatožni klopi. Specializirano državno tožilstvo (SDT) je marca 2019 na okrožno sodišče v Ljubljani zoper njiju in štiri druge fizične osebe, ki so jima pomagale pri lastninjenju, vložilo obtožnico zaradi zlorabe položaja pri gospodarski dejavnosti. Zaradi tega jim grozi večletna zaporna kazen. Obdolženci so vložili ugovore, o katerih pa sodišče po štirih letih še ni odločilo. Zakaj ne? Ker je na zahtevo obrambe prišlo do izločitve nekaterih ključnih dokazov.

Zakaj je sodišče izločilo dokaze o bančnih transakcijah

Katere dokaze so izločili, na ljubljanskem okrožnem sodišču niso podrobneje razkrili. Po neuradnih informacijah pa gre za izpiske transakcij z bančnih računov, ki so bili pridobljeni na podlagi prikritih preiskovalnih ukrepov in s katerimi na tožilstvu dokazujejo, da je prišlo do kaznivih dejanj. Sodišče jih je izločilo na podlagi odločbe ustavnega sodišča iz junija 2021. Ta namreč določa, da se morajo dokazi po dveh letih uničiti, če tožilec ne začne kazenskega pregona. Dokaze v zadevi Svilanit so izločili novembra 2021, njihovo odločitev pa je junija lani potrdilo tudi višje sodišče v Ljubljani. Ali bo zaradi tega kazenski postopek padel v vodo, ali pa imajo na tožilstvu dovolj drugih dokazov, bo jasno kmalu. Na podlagi iste odločbe ustavnega sodišča je sicer v zadnjih letih že padlo več zadev. Tako je izločitev "prisluhov" iz spisa pomagala rešiti obtožb župana Mestne občine Ljubljana Zorana Jankovića v tako imenovani zadevi farmacevtka. Zaradi istega razloga pa je bila razveljavljena že pravnomočna obsodba nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja glede zaposlitve podžupanje Astrid Bah. Zaradi počasnega dela pravosodja ni izključeno, da bi lahko v zadevi Svilanit prišlo tudi do zastaranja kaznivih dejanj. Kdaj se bo to zgodilo, ni povsem jasno. Ta naj bi bila namreč izvršena v obdobju od leta 2004 do 2012, v tem času pa je prišlo tudi do spremembe zastaralnih rokov. Do leta 2008 je pregon za očitana kazniva dejanja zastaral po 10 letih, po tistem pa šele po 20 letih.

sta
Prva dama Svilanita Mojca Šubic se je za izstop iz lastništva odločila po tistem, ko je naznanila, da Svilanit zapušča Kamnik, odpušča zaposlene in proizvodnjo seli v Turčijo.

Na Svilanit prenesla dva milijona evrov dolgov

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana so sicer preiskavo, ki je trajala več kot dve leti, končali jeseni 2012. Pred tem so poleg Svilanita obiskali tudi prostore več drugih družb na Gorenjskem - BPT Tržič, Motvoz in Iskra ISD. Proti njihovim direktorjem so vložili kazensko ovadbo, saj so ugotovili, da so prej omenjene družbe izčrpavali, s tem ko so (si) preprodajali njihove delnice s pomočjo fiktivnih poslov."S tem so si osumljenci skorajda brez oziroma z minimalnim lastnim vložkom prisvojili prevzete družbe in si pridobili protipravno premoženjsko korist najmanj v navedenem znesku, po bilančnih podatkih pa so štiri prevzete družbe vredne v povprečju vsaka po 20 milijonov evrov," so takrat pojasnili na ljubljanski policijski upravi. Tako naj bi bilo tudi v primeru Svilanita. Mojca Šubic in Sašo Pušnik sta s 7500 evrov lastnega denarja ustanovila podjetje Sviteks in najela četrt milijona evrov posojila. Nato sta od prejšnjega lastnika, družbe BPT Tržič, za dva milijona evrov odkupila Svilanit. V letu pred tem je družba ustvarila več kot 12 milijonov evrov prihodkov in 333.000 evrov čistega dobička. Njun načrt je bil preprost. Svilanit bi ustvarjal dovolj visok dobiček in jima izplačeval dividende, s tem denarjem pa bi poplačala posojila Sviteksa. Toda poslovanje Svilanita se je poslabševalo, menedžerja pa sta dolgove enostavno prenesla na prevzeto družbo.

STA
Po odpuščanju več deset zaposlenih je v Kamniku ostala le minimalna proizvodnja, poleg nje pa oddelki razvoja, oblikovanja in trženja ter Svilanitova trgovina.

Za Svilanit dobila 300.000 evrov in vikend na Hrvaškem

Manj kot leto dni po prevzemu je Šubiceva poslala Svilanit v likvidacijo, več kot polovico od 480 delavcev pa na cesto. Po očiščenju in prestrukturiranju poslovanja je sicer ugotovila, "da je proizvodnja na dolgi rok še vedno rentabilna". A ne za dolgo. V začetku leta 2015, nedolgo po praznovanju 75-letnice obstoja družbe, so v Svilanitu ugasnili stroje in proizvodnjo preselili v Turčijo. V Kamniku so medtem nadaljevali (vele)prodajo izdelkov pod uveljavljeno blagovno znamko. Vsega leto dni in pol pozneje je prišlo še do sprememb v lastništvu Svilanita. Šubiceva in Pušnik sta se namreč jeseni 2016 odločila za njegovo prodajo Andreju Podgoršku, direktorju in solastniku družbe AD Vita iz Slovenskih Konjic, ki se ukvarja z oblikovanjem, proizvodnjo in prodajo hišnega tekstila. Je največji proizvajalec ležišč pri nas, izdelke prodaja tudi pod lastno blagovno znamko Vitapur. Svilanit je imel v tistem letu le še okoli pet milijonov evrov prihodkov, a je posloval pozitivno. Ustvaril je četrt milijona evrov dobička. Po informacijah necenzurirano.si je Šubičeva za večinski delež v Svilanitu iztržila nekaj več kot pol milijona evrov. Od tega je prejela 300.000 evrov denarnih sredstev, preostalo pa ji je Podgoršek izplačal v "naravi". Nanjo je namreč prenesel vikend na Hrvaškem, v ribiškem mestecu Fažana v Istri, nedaleč od Pule.