Prvi na svetu

Brez obeh nog stopil na vrh sveta

R.T.
22. 5. 2023, 11.26
Posodobljeno: 22. 5. 2023, 11.26
Deli članek:

43-letni Hari Budha Magar je postal prvi človek na svetu, ki mu je kljub amputaciji obeh nog nad kolenom uspelo osvojiti Mount Everest.

Instagram
Hari Budha Magar po na poti na vrh Mount Everesta.

Nepalec Budha Magar je nekdanji gurški vojak, ki je obe nogi izgubil pred 13 leti v eksploziji improvizirane eksplozivne naprave v Afganistanu. Želja, da bi osvojil Mount Everest, ni skrival. Svojo pot je uradno začel 17. aprila, a je moral zaradi slabih vremenskih razmer kar 18 dni čakati v baznem taboru. To ga ni odvrnilo, saj je v petek 19. maja že stal na vrhu strehe sveta, kjer pa je lahko preživel le nekaj minut, saj je imel zaradi izjemno nizkih temperatur težave z očali in masko za dovajanje kisika. »Vse moje jakne so bile popolnoma zamrznjene. Vse je bilo zamrznjeno. Celo naša topla voda v termovkah je bila zamrznjena, zato je nismo mogli piti,« je opisal za tiskovno agencijo PA.

Budha Magar je o vzponu na Mount Everest sanjal že od ranih let, že od takrat, ko je vsakodnevno bosonog hodil v šolo. Po eksploziji, v kateri je izgubil obe nogi, je po lastnih besedah že mislili, da je njegovo življenje »končano.« »Do 19. leta sem odraščal v Nepalu, videl sem, kako v tistih vaseh ravnajo z invalidi,« je pojasnil ter dodal, da tam številni mislijo, da invalidnost kaže na grehe v prejšnjem življenju in da invalid predstavlja breme za svet, zemljo. »To sem verjel tudi sam, to sem videval in tako sem bil vzgojen.« Po lastnih besedah je zato zapadel v alkoholizem, večkrat pa je poskušal storiti tudi samomor. A se je iz črnine uspel izvleči tudi s pomočjo dobrodelne organizacije, ki pomaga vojnim veteranom. Za ta njegov največji podvig so mu sicer morali idelati posebne protetične noge, ki jih je lahko uporabljal v ledu in snegu. »Med alpinizmom uporabljam druge noge, na katere smo namestili grelne nogavice, da ne bi izgubil še kakšnega uda, saj si tega ne morem privoščiti.«