Alkohol ubija

Vinjeni povzročitelji nesreč: Največ pijanih v Pomurju in na Krasu

P.K.
22. 5. 2023, 09.57
Posodobljeno: 22. 5. 2023, 15.15
Deli članek:

Poleg prevelike hitrosti je najpogostejši vzrok prometnih nesreč alkohol oz. vinjen voznik. Glede slednjega statistični podatki kažejo, da približno vsaka tretja smrtna žrtev prometnih nesreč v EU nastane kot posledica uporabe alkohola, kar pomeni približno 17.000 smrtnih žrtev letno. Posebej izpostavljeni tveganju za smrt v prometni nesreči so mladostniki v starosti od 18 do 24 let.

Profimedia
Približno vsaka deseta prometna nesreča nastane kot posledica alkoholiziranosti povzročitelja, pri nesrečah s smrtnim izidom pa povprečno vsaka tretja, kaže slovenska statistika.

Približno vsaka deseta prometna nesreča nastane kot posledica alkoholiziranosti povzročitelja, pri nesrečah s smrtnim izidom pa povprečno vsaka tretja, kaže slovenska statistika. Najmanj nesreč z alkoholiziranimi povzročitelji je v primerjavi z drugimi predeli Slovenije v Mariboru.

PU Kranj
Izstopata Pomurje in Dolenjska.

V tem kraju je namreč delež prometnih nezgod z alkoholiziranimi povzročitelji nižji od povprečja v državi, kažejo najnovejši podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) o zdravju prebivalcev slovenskih občin za leto 2023. Podobno nizek delež imajo še v Kočevju, Radovljici, Bovcu, Straži, Laškem, Šentjurju, Vrhniki in Ljubljani.

Nasprotno pa je najvišji delež prometnih nezgod z vinjenimi vozniki v Kostanjevici na Krki, Šentjerneju, Izoli, Komnu, Mirnu-Kostanjevici, Ljubnem, Gornjem Gradu in v nekaterih občinah Pomurja.