Presoja

Ustavno sodišče znova o RTVS

STA
22. 5. 2023, 07.34
Posodobljeno: 22. 5. 2023, 07.36
Deli članek:

Ustavno sodišče, ki je februarja do končne odločitve zadržalo izvajanje dela novele zakona o RTVS, bo imelo zadevo na mizi tudi danes. Na seji sredi maja so imeli pred seboj predlog sklepa, ki ga je dal predsednik sodišča in sodnik poročevalec v zadevi Matej Accetto, s katerim bi odpravili začasno zadržanje. A tedaj niso sprejeli odločitve.

Sašo Radej/M24
/

Za sprejetje predloga naj bi bila po poročanju medijev že oblikovana tudi zahtevana navadna večina glasov, torej štiri proti tri.

Vlagatelji ustavne pobude o noveli zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) s prvopodpisanim predsednikom programskega sveta zavoda Petrom Gregorčičem med drugim trdijo, da se z načinom oblikovanja, sestave in delovanja sveta zavoda v skladu z novelo, ki je bila sicer potrjena na referendumu novembra lani, v celoti jemlje pristojnost DZ za imenovanje članov novega sveta zavoda. Aktualnim članom upravljavskih organov pa bi se z uredbo tudi predčasno končal mandat, so kritični.

Ustavno sodišče je v odločbi, sprejeti 16. februarja, zadržalo izvrševanje dela 23. člena novele, po katerem se svet zavoda konstituira najpozneje v 60 dneh po uveljavitvi novele, ki je začela veljati 28. decembra lani. V celoti pa so zadržali 24. in 25. člen, po katerih svet zavoda v šestih mesecih po konstituiranju sprejme nov statut, v 15 dneh po konstituiranju objavi javni razpis za predsednika in člane uprave ter način glasovanja predsednika in vsakega člana uprave.

Sejo pa bo imel danes tudi programski svet zavoda. Na dnevnem redu je imenovanje žirije za podelitev nagrade Franeta Milčinskega - Ježka. RTVS podeljuje nagrado z željo, da bi spodbudila izvirne dosežke in nagradila opuse v zvrsteh radijske in televizijske ustvarjalnosti, ki sledijo žlahtni tradiciji Ježkovega duha.