Umetna inteligenca

Komisijo potegnil za nos in zavrnil nagrado

A.Z./STA
21. 4. 2023, 08.24
Posodobljeno: 21. 4. 2023, 08.33
Deli članek:

Včasih je tudi nagrada lahko dober povod, da opozoriš na določeno problematiko. To je imel v mislih berlinski fotograf Boris Eldagsen, ki je zavrnil fotografsko nagrado Sony World Photography Awards. Zmagovalno fotografijo The Electrician je delno ustvaril s pomočjo umetne inteligence (AI).

ukrgate.com
umetna intelegenca

Umetnik Boris Eldgasen je pojasnil, da je svoje delo, ki je nastalo s pomočjo umetne inteligence, predložil kot preizkus ali so nagrade, kot je Sony World Photography Awards, pripravljene na AI. Namerno je komisijo potegnil za nos, da bi opozoril da take fotografije ne bi smele tekmovati v kategoriji klasičnih fotografij.

»To sta dve različni stvari,« je zapisal v utemeljitvi, »moramo se natančno opredeliti, kaj lahko tekmuje v določeni kategoriji in kaj ne. Koliko jih je sploh lahko ocenilo, ali je to resnična fotografija ali ne? Če jo pogledate malce bolj natančno, boste videli, da nekaj na njej ni povsem naravnega, mar ne

Dodal je, da se sicer zahvaljuje za to nagrado, da pa so z njo postavili nov mejnik v dojemanju umetne inteligence. Fotografsko umetnost, ki jo ustvarja umetna inteligenca, bi po njegovo morali razlikovati od klasične naravne fotografije že s poimenovanjem promptografija. Umeščanje fotografije in promptografije v isto kategorijo je po njegovo napačno.