Izročila mu je kipec

VIDEO: V zvezi z umorom ruskega vojaškega blogerja pridržali 26-letnico

R.T.
3. 4. 2023, 11.23
Posodobljeno: 3. 4. 2023, 12.14
Deli članek:

V kipcu, ki ga je prenesla, naj bi bilo eksplozivno sredstvo. Iščejo tudi njenega moža.

Rusko ministrstvo za notranje zadeve
Darja Trepova

Napad v drugem največjem ruskem mestu so tamkajšnje oblasti označila za umor. V lokalu Street Food Bar No 1 v bližini reke Neve, ki je nekoč bil v lasti Jevgenija Prigožina, vodje zasebne najemniške vojske Wagner, je odjeknila eksplozija. Umrl je vojni v Ukrajini naklonjeni bloger Vladlen Tatarski (pravo ime Maksim Fomin) z več kot pol milijona sledilci, ki je imel, kot Prigožin, kriminalno preteklost.

Več oseb je bilo ranjenih.

Vir informacij

Tatarski je bil del Kremlju naklonjene blogerske skupnosti, ki je po začetku invazije na Ukrajino deležna večje pozornosti. A je šel celo tako daleč, da je za neuspehe na bojiščih kritiziral ruske oblasti, rusko vojsko in celo ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Skratka, blogerji so v Rusiji vir informacij v zvezi z vojno v Ukrajini, če ljudje ne zaupajo uradnim kanalom. Ti so prejšnji teden delili posnetek domnevnih ukrajinskih čet, ki nadlegujejo državljane. Zahodni analitiki so hitro dokazali, da je posnetek zaigran, zgroženi pa so bili tudi omenjeni Kremlju naklonjeni blogerji. 

Iščejo tudi soproga

Kot so poročali ruski mediji, je Tatarskemu tik pred eksplozijo kipec, v katerem naj bi bilo eksplozivno sredstvo, predala Darja Trepova. Očividci so povedali, da naj bi ga ženska ob tem obkladala s komplimenti; dejala naj bi tudi, da je študentka.

Ruski organi pregona so Trepovo, ki naj bi živela v najetem stanovanju nedaleč od lokala, že pridržali. Kot so v ponedeljek pojasnili v preiskovalnem odboru, je 26-letnica osumljena »sodelovanja v eksploziji v sanktpeterburškem lokalu.« Preiskovalci iščejo tudi njenega soproga Dmitrija Rilova, sicer člana ruske libertarne stranke. Tako Rilov, ki na nedeljskem dogodku za razliko od soproge ni bil prisoten, kot Trepova sta bila v preteklosti že aretirana zaradi sodelovanja na protivojnih protestih.

26-letnico so pridržali po tistem, ko sta bili zaslišani njena mama in sestra. Ena od njiju je na spodnjem posnetku.

Ruski preiskovalci ugotavljajo, da so napad pripravili "ukrajinski specialci".