Elon Musk

Ustavil bi umetno inteligenco, a išče ljudi, ki bi jim v glavo vgrajeval čipe

R.T.
3. 4. 2023, 11.30
Posodobljeno: 3. 4. 2023, 11.32
Deli članek:

Elon Musk se je podpisal pod pismo, ki poziva k zaustavitvi razvoja umetne inteligence, hkrati pa bi pričel znanstvene poizkuse na ljudeh in jim v možgane vgrajeval čipe.

Profimedia
Elon Musk

Elon Musk je eden od 3000 podpisnikov pisma, s katerim so znanstveniki iz celotnega sveta pozvali k začasni ustavitvi razvoja mogočnih sistemov umetne inteligence. »Pozivamo vse laboratorije za umetno inteligenco, da nemudoma vsaj za šest mesecev prekinejo usposabljanje sistemov umetne inteligence, ki so zmogljivejši od GPT-4,” so zapisali podpisniki. V pismu, ki so ga podpisali tudi številni pionirji razvoja umetne inteligence (AI), so izrazili mnenje, da človeška družba še ni pripravljena na prihod AI in na številne zlorabe, ki jih omogoča. “Upočasnimo. Poskrbimo, da bomo razvili boljše varovalke,” je na tiskovni konferenci, ki je spremljala objavo pisma, dejal Yoshua Bengio, kanadski pionir AI. Pozval je k temeljiti mednarodni razpravi o umetni inteligenci in njenih posledicah.

Javnost je bila močno presenečena, ko se je izvedelo, da je med podpisniki pisma tudi Elon Musk, eden od ustanoviteljev podjetja OpenAI in podjetja Tesla, ki razvija umetno inteligenco, z namenom da bi omogočili avtonomno vožnjo avtomobilov.

Tuji mediji so mnenja, da je podpis Elona Muska bolj simbolične narave. Dokaz za to naj bi bilo dejstvo, da njegovo podjetje Neuralink, ki razvija možganske vsadke, ravno te dni išče kandidate za pričetek kliničnih preizkusov na ljudeh. Vsadki naj bi pomagali predvsem slepim in paraliziranim, a zaradi etične spornosti raziskav, Neuralink ne dobi dovoljenja ameriške agencije za zdravila za pričetek testiranj na ljudeh. A kot kaže Muska to ne zaustavlja. Podjetje Neuralink naj bi si želelo skleniti partnerstvo z eno od največjih zasebnih nevrokirurških klinik Barrow, da bi lahko pričelo vstavljanjem možganskih vsadkov ljudem. Klinika Barrow navedb ni želela komentirati, so pa pojasnili, da so zagotovo usposobljeni za izvedbo tovrstnih operacij.

Neuralink je vpet tudi v pravniške bitke, saj mu ameriška vlada očita zlorabo živali pri poizkusih, hkrati pa naj bi vlada odkrila več nepravilnosti pri prevozu patogenih snovi, ki jih pri raziskavah uporablja Neurolink.