Množice na ulicah

FOTO in VIDEO: V Izraelu razjarjeni protestniki zapretili premierjevi rezidenci

J.P./STA
27. 3. 2023, 07.06
Posodobljeno: 27. 3. 2023, 07.11
Deli članek:

V Izraelu so v nedeljo zvečer po odstavitvi ministra za obrambo Joava Galanta zaradi kritik pravosodne reforme izbruhnili množični protesti.

Profimedia
Cilj sporne pravosodne reforme, ki je izzvala številne množične proteste, je povečanje moči parlamenta in omejitev možnosti vrhovnega sodišča, da razveljavi zakone in vladne odločitve.

V Tel Avivu se je zbralo več deset tisoč ljudi, v Jeruzalemu so razjarjeni protestniki prebili cestno zaporo v bližini rezidence premierja Benjamina Netanjahuja.

Po poročanju nemške tiskovne agencije ni znano, ali je bil 73-letni premier v času protestov doma. Netanjahu je v nedeljo odstavil obrambnega ministra, potem ko je ta vlado pozval k zadržanju sporne pravosodne reforme.

Netanjahu je zaradi protestov sklical izredno posvetovanje o nadaljnjem ravnanju. Po poročanju medijev je bila vojska zaradi kaotičnega dogajanja v stanju povečane pripravljenosti.

ZDA so zaradi dogajanja v Izraelu izrazile zaskrbljenost. Tiskovna predstavnica ameriškega sveta za nacionalno varnost Adrienne Watson je ob tem pozvala h kompromisu. "Demokratične vrednote so vedno bile in morajo ostati značilnost odnosov med ZDA in Izraelom," je dejala.

Galant je v soboto zvečer v govoru pozval Netanjahujevo desno koalicijo, naj zadrži načrte glede reforme, katere ključni deli naj bi se začeli izvajati v prihodnjih dneh. Pozval je k dialogu z nasprotniki reforme in dejal, da je nacionalna varnost ogrožena, saj rezervisti v znak protesta proti pravosodni reformi zavračajo služenje. Galant je doslej najvišji član izraelske vlade, ki je bil kritičen do reforme.

Cilj sporne pravosodne reforme, ki je izzvala številne množične proteste, je povečanje moči parlamenta in omejitev možnosti vrhovnega sodišča, da razveljavi zakone in vladne odločitve. Z njo si vlada želi zagotoviti tudi nadzor nad imenovanjem vrhovnih sodnikov.