Zahtevajo odstop ministra

V visokem šolstvu bodo stavkali

STA/Ž.K.
26. 3. 2023, 18.21
Posodobljeno: 26. 3. 2023, 18.25
Deli članek:

Visokošolski sindikat Slovenije se je odločil za nadaljevanje stavke v visokem šolstvu, zahteva pa tudi odstop ministra za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igorja Papiča, je danes sporočil predsednik sindikata Gorazd Kovačič. Kaj jih je zmotilo, ni znano, ključne zahteve bodo predstavili na ponedeljkovi novinarski konferenci.

STA
Sindikati visokega šolstva zahtevajo odstop ministra Papiča.

Predstavniki visokošolskega sindikata in vlade so sredi marca po več tednih pogajanj uskladili besedilo stavkovnega sporazuma, Gorazd Kovačič pa je tedaj pojasnil, da sporazum zajema plačni in neplačni del. Plačni del so pod določenimi pogoji prestavili na pogajanja o oblikovanju stebra, pri čemer je bil kot rok zastavljen 30. junij. Kovačič danes ni želel dajati dodatnih pojasnil, za STA je povedal le, da besedilo stavkovnega sporazuma med pogajalskima stranema ni bilo parafirano.

Glavnina stavkovnih zahtev sindikata se sicer nanaša na posebnosti dela v visokem šolstvu in nekaj prikrajšanih poklicnih skupin. Dosedanja pogajanja so prinesla dogovor o vsebinsko najzahtevnejših neplačnih zahtevah, to so med drugim normativi, individualna raziskovalna sredstva in odprava prekarnega pedagoškega dela.