Zaradi Britancev

Putin: Na ozemlju Belorusije nameščamo taktično jedrsko orožje

E. J.
25. 3. 2023, 19.00
Posodobljeno: 25. 3. 2023, 19.10
Deli članek:

Putin je dejal, da Moskva "počne to, kar ZDA počnejo že desetletje".

Profimedia
V torek je namestnica britanskega obrambnega ministra Annabelle Goldie povedala, da bo London poleg tankov Challenger 2 Ukrajini dostavil tudi oklepne granate, ki vsebujejo osiromašeni uran. Putin je takoj opozoril, da se bo Rusija odzvala na takšne dobave.

Moskva in Minsk sta se dogovorila o namestitvi taktičnega jedrskega orožja na ozemlju Belorusije, je v intervjuju za televizijski kanal Rossiya 24 povedal ruski predsednik Vladimir Putin.

Razlog: VB bo Ukrajini dobavila strelivo z osiromašenim uranom

Pravi, da bo gradnja skladišča končana 1. julija. Putin trdi, da bo razporedil orožje, ne da bi kršil obveznosti iz pogodbe START. Po njegovih besedah ​​je bil razlog za tak korak napoved Velike Britanije, da bo Ukrajini dobavila strelivo z osiromašenim uranom. Putin je dejal, da si je Belorusija že dolgo prizadevala za namestitev ruskega jedrskega orožja na svoje ozemlje. Dodal je, da Moskva "počne to, kar ZDA počnejo že desetletje""Mi ne oddajamo zunanjih izvajalcev. In Združene države ne oddajajo zunanjih izvajalcev svojim zaveznikom. V bistvu delamo vse, kar oni počnejo že desetletje. Imajo zaveznike v določenih državah in njihovi prevozniki so usposobljeni, njihove posadke so usposobljene. In mi bomo storili enako. Samo Aleksander Grigorevič Lukašenko je vprašal o tem," je dejal Putin, poroča RIA Novosti.

Obtožena Britanija

"Strelivo z osiromašenim uranom, ki ga bo Zahod prenesel v Kijev, ne sodi med orožje za množično uničevanje, ampak na nek način ustvarja radioaktivni prah in zato velja za zelo nevarno. Neizogibno bo prišlo do kontaminacije posejanih površin, kar bo ustvarilo nevarnost tako za lokalno prebivalstvo kot za okolje," je dejal Putin. Spomnimo, v torek je namestnica britanskega obrambnega ministra Annabelle Goldie povedala, da bo London poleg tankov Challenger 2 Ukrajini dostavil tudi oklepne granate, ki vsebujejo osiromašeni uran. Putin je takoj opozoril, da se bo Rusija odzvala na takšne dobave, poročajo Reuters in CNN.

Kaj je taktično jedrsko orožje?

Taktično jedrsko orožje, včasih imenovano frontalno ali nestrateško jedrsko orožje, je zasnovano za uporabo na bojišču – na primer za boj proti prevladujočim konvencionalnim silam, kot so velike formacije pehote in oklepnikov. To orožje je šibkejše od strateškega jedrskega orožja, kot so bojne glave, ki jih nosijo medcelinske balistične rakete. Čeprav se strokovnjaki ne strinjajo glede natančnih definicij taktičnega jedrskega orožja, so manjša eksplozivna moč, merjena v kilotonah, in dostavna vozila krajšega dosega pogosto njihove opredeljujoče značilnosti, piše Index. Taktično jedrsko orožje ima moč od ene do 50 kiloton. Moč strateškega jedrskega orožja se giblje od približno 100 kiloton do več kot megaton, čeprav so bile med hladno vojno razvite veliko močnejše bojne glave.

Neprimerljivo s konvencionalnimi bombami

Za primerjavo, atomska bomba, odvržena na Hirošimo, je imela moč 15 kiloton, tako da lahko nekatera taktična jedrska orožja povzročijo obsežno uničenje. Največja konvencionalna bomba, 'Mati vseh bomb' (Mother Of Alll Bombs) ali MOAB, ki so jo odvrgle ZDA, je imela moč 0,011 kiloton. Dostavni sistemi za taktično jedrsko orožje imajo tudi krajši doseg, običajno pod 500 kilometrov v primerjavi s strateškim jedrskim orožjem, ki je običajno zasnovano za čezcelinsko dostavo. Ker eksplozivna moč nizkozmogljivega jedrskega orožja ni dosti večja od vse močnejšega konvencionalnega orožja, je ameriška vojska zmanjšala svojo odvisnost od njega. Večina preostalih zalog, približno 150 gravitacijskih bomb B61, je nameščenih v Evropi. Velika Britanija in Francija sta popolnoma odpravili svoje taktične zaloge. Pakistan, Kitajska, Indija in Severna Koreja imajo več vrst taktičnega jedrskega orožja. Izraelski neprijavljeni jedrski arzenal naj bi vključeval tudi taktično orožje.

Rusija je obdržala več taktičnega jedrskega orožja, približno 2000 bojnih glav, in se je v svoji jedrski strategiji bolj zanašala nanj, predvsem zaradi svojega manj naprednega konvencionalnega orožja in zmogljivosti.