Vojaki

Rusija pomilostila več kot 5000 kriminalcev, ki so izpolnjevali pogodbe z Wagnerjem

E. J.
25. 3. 2023, 16.26
Posodobljeno: 25. 3. 2023, 17.09
Deli članek:

Ukrajinska vojska naj bi uspešno zadrževala ruske napade na porušeno mesto Bahmut, medtem ko se je razkrilo, kdo so Wagnerjevi plačanci danes.

Profimedia
Yevgeny Prigozhi

Ukrajinska vojska naj bi uspešno zadrževala ruske napade na porušeno mesto Bahmut na vzhodu države, pri čemer je stabilizacijo fronte načelnik ukrajinskega generalštaba Valerij Zalužni pripisal "titanskim naporom obrambnih sil". Bojevanje pri Bahmutu kljub temu ostaja med najtežjimi na celotni fronti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Profimedia
Posledice dolgotrajnih bojev v okolici mesta Bahmut.
Mesto duhov

Mesto Bahmut, kjer je pred vojno živelo približno 70.000 ljudi, je po večmesečnih srditih bojih med ruskimi in ukrajinskimi silami ostalo praktično brez civilnega prebivalstva. Obe strani sta v boj za mesto vložili veliko moči, čeprav po mnenju analitikov nima velike strateške vrednosti, poroča STA. Kijev sicer trdi, da je Bahmut ključnega pomena za zadrževanje ruskih sil na celotni vzhodni fronti, ukrajinska strategija z obrambo Bahmuta pa naj bi bila predvsem zmanjšati zmožnost Rusije, da bi v prihodnjih mesecih napredovala ali začela morebitno novo ofenzivo, in pridobiti čas, da se ukrajinske sile pripravijo na lastno protiofenzivo.

Profimedia
Vodja ruske najemniške skupine Wagner Jevgenij Prigožin.
Rusija pomilostila več kot 5000 kriminalcev, ki so izpolnjevali pogodbe z Wagnerjem

Vodja ruske najemniške skupine Wagner Jevgenij Prigožin je nedavno dejal, da njegove sile nadzorujejo približno 70 odstotkov mesta, a nato v ponedeljek objavil tudi bolj pesimistično izjavo, v kateri je opozoril na možnost ukrajinskega protinapada.

Poročajo še, da je bilo več kot 5000 nekdanjih kriminalcev pomiloščenih, potem ko so odslužili svoje pogodbe z rusko skupino plačancev Wagner, ki se bori proti Ukrajini, je danes povedal Prigožin. Wagnerjeva skupina, prvotno sestavljena iz v bitkah prekaljenih veteranov ruskih oboroženih sil, je prevzela veliko vidnejšo vlogo v ukrajinski vojni, potem ko je ruska vojska lani utrpela vrsto ponižujočih porazov, pa poroča Reuters. Prigožin je prišel iz sence in rekrutiral na tisoče mož iz zapora ter jim ponudil priložnost na svobodi v zameno za sodelovanje v nekaterih najnevarnejših bitkah v Ukrajini.

"Trenutno je bilo z amnestijo izpuščenih več kot 5000 ljudi, potem ko so zaključili svoje pogodbe z Wagnerjem," je v zvočnem posnetku, objavljenem v aplikaciji Telegram, dejal Prigožin, tesen zaveznik predsednika Vladimirja Putina. Prigožin je dejal, da je samo 0,31% tistih, ki so bili pomiloščeni po Wagnerjevi službi, storilo kaznivo dejanje in dejal, da je ta številka 10-20-krat nižja od standardnih kazalcev. Prigožin, ki ga včasih imenujejo "Putinov kuhar" zaradi njegovega obsežnega gostinskega posla, je najmočnejši v skupini Putinovih zaveznikov, ki vodijo zasebne vojske, rekrutirane iz najvišjih vojaških častnikov, bivših vohunov in obsojencev.