V Zagrebu

Bolnika umrla v čakalnici urgence: enega je zjutraj našla družina

E. J.
25. 3. 2023, 17.41
Posodobljeno: 25. 3. 2023, 17.50
Deli članek:

Dva bolnika sta umrla na vozičkih v čakalnici bolnišnice Sveti Duh v Zagrebu. Smrt bolnikov v obeh primerih naj bi najprej opazili zunanji ljudje – družina in reševalci.

Profimedia
Prvi primer se je zgodil v noči z 20. na 21. februar, šlo pa je za bolnika, ki so ga čez noč pustili v čakalnici. Index trdi, da so ga zjutraj mrtvega našli družinski člani.

V podobnih okoliščinah sta v kratkem času umrla dva bolnika Klinične bolnišnice Sveti Duh v Zagrebu. Kot je izvedel Index, sta oba umrla na transportnem vozičku v čakalnici urgence. Sprejeli so ju na urgentnem oddelku in ju namestili na voziček, in ju pustili v čakalnici. Razlog za to je, da so bila  zasedena vsa ležišča.

Prvi primer se je zgodil v noči z 20. na 21. februar, šlo pa je za bolnika, ki so ga čez noč pustili v čakalnici. Index trdi, da so ga zjutraj mrtvega našli družinski člani. Čez nekaj dni, po oskrbi, je bil drugi bolnik poklican za prevoz z reševalnim vozilom, ki ga je nato čakal v čakalnici. Ko so reševalci prišli ponj, so ga našli mrtvega. Tako so po poročanju portala v obeh primerih smrt bolnikov najprej opazili zunanji ljudje – družina in reševalci.

V bolnišnici trdijo, da je bilo vse po pravilih

V KB Sveti Duh so za Index potrdili dogajanje. Za bolnika, ki je umrl 21. februarja, so zahtevali obširne izjave vseh prisotnih med izvajanjem zdravstvene oskrbe. Pravijo, da je bilo ugotovljeno, da je bil bolnik v stabilnem splošnem stanju in imel zadovoljive vitalne parametre, zato ni potreboval stalnega nadzora aparata. Pravijo pa, da je bil pod nadzorom medicinskih sester in dežurnih zdravnikov, ki so ga, kot trdijo, obiskovali, kar naj bi bilo razvidno iz zdravstvene dokumentacije.

Profimedia
Po poročanju portala so v obeh primerih smrt bolnikov najprej opazili zunanji ljudje – družina in reševalci.
Drugega bolnika iz KB Sveti Duh naj bi pripeljali z reševalnim vozilom zaradi bolečin v mehurju in zastoja urina. Po vstavitvi katetra v urgentni urološki ambulanti so ga ob 13.45 odpustili iz ambulante in mu zagotovili sanitetni prevoz domov. Gre, piše v odgovoru bolnišnice, za bolnika "višje starosti s številnimi pridruženimi boleznimi, ki je prebolel srčni infarkt, maligno obolenje in pljučno bolezen". Trdijo, da je bil tudi drugi bolnik med čakanjem na reševalno vozilo pod nadzorom. Bolečin ni čutil in je bil vitalno stabilen. Toda kmalu po 16. uri je prišlo do "srčnega zastoja, po katerem je umrl."

"Nikoli niso prepuščeni sami sebi"

V KB Sveti Duh nato pojasnjujejo, da bolniki po odpustu čakajo v skupni čakalnici, kjer "ima ambulanta najbližji in najboljši dostop, pod stalnim nadzorom dveh medicinskih sester". Trdijo še, da "nikoli niso prepuščeni sami sebi, zdravstveno osebje pa se, razen samoiniciativnih obiskov, takoj odzove na vsak klic". Vsak primer smrti je predstavljen in analiziran na dopoldanskih strokovnih tečajih, zaradi ugotavljanja dejstev in nadaljnjega ukrepanja, tolmači iz bolnišnice pravijo, da je v obeh primerih "zdravljenje potekalo po vseh pravilih stroke".

A smrtni primeri na centralni urgenci klinične bolnišnice Sveti Duh niso redki primeri. V bolnišnici pojasnjujejo, da najpogosteje sprejemajo resne bolnike v visoki starosti, s številnimi pridruženimi boleznimi, ki so pogosto vitalno ogroženi. Zato se žal lahko zgodi, da bolniki med zdravljenjem umrejo. Od začetka leta je na njihovi urgenci umrlo 26 bolnikov - januarja 14, februarja 8 in marca 4, so za Index sporočili iz bolnišnice.