Žrtve

V napadih ameriškega letalstva v Siriji najmanj 19 mrtvih

E.J./STA
25. 3. 2023, 12.17
Posodobljeno: 25. 3. 2023, 12.29
Deli članek:

Washington se je za letalski napad odločil po napadu brezpilotnega letalnika na ameriško oporišče na severu Sirije, v katerem je umrl ameriški pogodbenik.

Profimedia
V prvem valu ameriških napadov je tako po podatkih observatorija za človekove pravice s sedežem v Veliki Britaniji umrlo 16 proiranskih borcev ter trije sirski vojaki.

V četrtkovih napadih ameriškega letalstva na domnevne proiranske oborožene skupine v Siriji je bilo ubitih najmanj 19 ljudi, so sporočili iz Sirskega observatorija za človekove pravice. Ameriška vojska je dodatne letalske napade izvedla tudi pozno v petek v odgovor na raketne napade na ameriške položaje blizu nahajališča zemeljskega plina Conoco.

V prvem valu ameriških napadov je tako po podatkih observatorija za človekove pravice s sedežem v Veliki Britaniji umrlo 16 proiranskih borcev ter trije sirski vojaki. Enajst ubitih borcev je imelo sirsko državljanstvo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Washington se je za letalski napad odločil po napadu brezpilotnega letalnika na ameriško oporišče na severu Sirije, v katerem je umrl ameriški pogodbenik. Predsednik ZDA Joe Biden je sicer po prvih letalskih napadih zagotovil, da si ZDA ne želijo spopada z Iranom, a da bodo pripravljeni "s silo braniti svoje ljudi", še navaja AFP.

Ameriška vojska je na ozemlju Sirije prisotna od leta 2015, ko se je skupaj z zaveznicami vključila v boj s skrajno sunitsko skupino Islamska država. V Siriji, kjer zadnjih 12 let poteka državljanska vojna, naj bi bilo še okoli 900 ameriških vojakov. Svojo prisotnost tako ali drugače v Siriji ohranja tudi Iran, ki je ključen zaveznik vlade Bašarja al Asada v Damasku.