Lahko se pridružite

Prostovoljci in premier bodo danes posadili 6 tisoč sadik dreves po Sloveniji

E.J./STA
25. 3. 2023, 08.06
Posodobljeno: 25. 3. 2023, 08.21
Deli članek:

Setev semen drevesnih vrst na površini, ki jo je prizadel lanski veliki požar, je posebnost letošnje akcije. Tam bo sodeloval tudi predsednik vlade Robert Golob.

STA
Prostovoljci bodo drevesa sadili na površinah, ki so jih prizadele naravne ujme ali podlubniki, v primeru Krasa pa požar, so sporočili iz družbe Slovenski državni gozdovi.

V organizaciji družbe Slovenski državni gozdovi bo danes po državi potekala četrta vseslovenska prostovoljska akcija sadnje dreves Pomladimo gozdove 2023. Njen namen je predvsem širiti zavest o pomenu gozda, da ga bomo zapustili v čim boljšem stanju. Na petih lokacijah nameravajo posaditi približno 6000 sadik. Prostovoljci bodo drevesa sadili na površinah, ki so jih prizadele naravne ujme ali podlubniki, v primeru Krasa pa požar, so sporočili iz družbe Slovenski državni gozdovi.

Sodeloval bo tudi predsednik vlade

Približno 6000 sadik avtohtonih drevesnih vrst hrasta, češnje, jelke, macesna, duglazije, kostanja, gorskega javorja, bukve in gradna bodo posadili na štirih lokacijah, to je na Kočevskem v bližini vasi Polom, nad Lovrencem na Pohorju, v Smrečju pri Bohorju in v Mošah pri Medvodah. V bližini Renč na goriškem Krasu pa bo na 2,5 hektarja površine poleg sadnje 300 sadik dreves potekala setev 24 kilogramov semen avtohtonih drevesnih vrst topokrpega javorja, maklena, lipovca in lipe. Setev semen drevesnih vrst na površini, ki jo je prizadel lanski veliki požar, je posebnost letošnje akcije. Tam bo sodeloval tudi predsednik vlade Robert Golob.

Dreamstime
Saditi drevesa je enostavno opravilo, pravijo v družbi Slovenski državni gozdovi. Akciji se tako lahko pridruži kdorkoli.
Letošnji datum prostovoljske akcije sovpada z mednarodnim dnevom gozdov, ki ga je za 21. marec leta 2012 razglasila Generalna skupščina ZN. Saditi drevesa je enostavno opravilo, pravijo v družbi Slovenski državni gozdovi. Akciji se tako lahko pridruži kdorkoli, ki mu ni vseeno za slovenski gozd in bi želel narediti nekaj dobrega za prihodnje generacije. Na vseh lokacijah bodo navzoči tudi gozdarji Zavoda za gozdove Slovenije in Slovenskih državnih gozdov, ki bodo svetovali pri delu.