Poglobitev partnerstva

Kitajski predsednik bo v Moskvi obiskal Putina

G.G./STA
17. 3. 2023, 10.34
Posodobljeno: 17. 3. 2023, 10.37
Deli članek:

Obiski državnikov v Moskvi imajo v času vojne v Ukrajini posebno težo in pomen.

Profimedia
Putin in Xi sta se nazadnje srečala septembra lani na vrhu voditeljev Šanghajske organizacije za sodelovanje v Uzbekistanu.

Kitajski predsednik Xi Jinping bo prihodnji teden obiskal Moskvo, je danes sporočilo kitajsko zunanje ministrstvo. Obisk so potrdili tudi v Kremlju in navedli, da se bo kitajski voditelj z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom pogovarjal o strateškem sodelovanju in poglobitvi partnerstva med Rusijo in Kitajsko.

Xi je Rusijo nazadnje obiskal leta 2019. Voditelja sta se sicer srečala na lanskoletni otvoritvi zimskih olimpijskih iger v Pekingu in na septembrskem regionalnem varnostnem srečanju v Uzbekistanu.

Iz Kremlja so sporočili, da bosta voditelja razpravljala o "poglobitvi izčrpnega partnerstva in strateškega sodelovanja med Rusijo in Kitajsko" ter da bodo na srečanju "podpisani pomembni dvostranski dokumenti".

Gre za prvi obisk Xija po začetku ruske agresije nad Ukrajino februarja lani. Kitajska velja za zaveznico Rusije in ruske invazije ni obsodila. Je pa Peking februarja predstavil mirovni načrt za rešitev konflikta v Ukrajini. V njem je kitajska vlada v 12 točkah sprti strani med drugim pozvala, naj čim prej začneta neposredne mirovne pogovore, in posvarila pred uporabo jedrskega orožja.

Načrt je sprožil kritičen odziv zahodnih držav na čelu z ZDA, češ da so predlogi v njem predvsem v korist Rusije. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je v odzivu dejal, da mora Ukrajina sodelovati tudi s Kitajsko in da se zdi, da ta v načrtu spoštuje zahteve Kijeva po ozemeljski celovitosti. Zunanje ministrstvo v Pekingu sicer še ni potrdilo, ali namerava Xi opraviti tudi telefonski pogovor z Zelenskim, o katerem naj bi se govorilo.