Bitka za Bahmut

Ukrajinske sile so se umaknile na levi breg reke, a mesta ne bodo dali

S.R.
7. 3. 2023, 09.24
Posodobljeno: 7. 3. 2023, 10.00
Deli članek:

Ruski vojaki kljub velikim izgubam še naprej dnevno jurišajo na ukrajinski Bahmut. V zadnjih dnevih naj bi že zavzeli vzhodni del mesta, a ukrajinska vojska zagotavlja, da popolnega umika ne bo.

Profimedia
Bahmut

Če želijo ruske sile zavzeti Doneck, ki skupaj z Luganskom tvori regijo Donbas, morajo zavzeti večji mesti Kramatorsk in Slovjansk. Pot do teh dveh mest vodi skozi opustošeni Bahmut, ki ga oblegajo že od lanskega poletja, a tudi končni padec Bahmuta po ocenah zahodnih vojaških strategov ne bi pomenil resne grožnje za obe ukrajinski mesti, saj so ruske sile v ukrajinski jesenski protiofenzivi izgubile strateško pomembno mestu Izjum v regiji Harkov severno od Donecka, od koder so Rusi načrtovali drugo os napada.

Vojaški strategi ocenjujejo, da bi morebitno rusko zavzetje Bahmuta glede na velike izgube in tudi čas, ki so ga za to porabili, pomenilo zgolj pirovo zmago. Po navedbah washingtonskega Inštituta za vojne študije (ISW) bi lahko ukrajinska vojska ruske sile izčrpala s »postopnim umikom in hkratnim urbanim bojevanjem.« Ameriški obrambni minister Lloyd Austin je medtem poudaril, da bi imela ruska zmaga v Bahmutu prej simbolično vrednost, ne pa tudi operativne, saj ne bi »nujno spremenila toka vojne.«

Profimedia
Med umikom na levi breg reke Bahmutovka so porušili več mostov.

Krepijo položaje

Ukrajinska vojska je po poročanju tiskovne agencije Reuters v zadnjih dnevih utrdila svoje položaje na zahodu mesta, saj naj bi se vojaki v večji meri umaknili na levi breg reke Bahmutovka, ki teče skozi mesto. To naj bi obenem nakazovalo na skorajšen umik ukrajinskih sil iz mesta, a so zadnji signali ukrajinskih oblasti ravno nasprotni. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki se je včeraj sestal z vrhovnim poveljnikom ukrajinskih sil Valerijem Zalužnim in drugimi poveljniki, vključno s poveljnikom kopenskih sil generalpolkovnikom Oleksandrom Sirskim, je dejal, da se iz Bahmuta ne bodo umaknili, temveč bodo obrambo še okrepili. »Poveljstvo je to podprlo soglasno. Drugih mnenj ni bilo. Vrhovnemu poveljniku sem naročil, naj najde sile, ki bodo pomagale našim fantom v Bahmutu.«

Ukrajinska vojska naj bi po včerajšnjih ocenah samo v zadnjem dnevu odbila več kot 140 ruskih napadov. »Sovražnik kljub znatnim izgubam še naprej juriša na Bahmut in njegovo okolico,« je v včerajšnjem sporočilu za javnost navedla ukrajinska vojska.

Profimedia
Ukrajinski vojak je našel čas za ribarjenje.