Sporni festival

V Kutini proti "čaščenju hudiča" na veliko noč

R.T.
7. 3. 2023, 08.24
Posodobljeno: 7. 3. 2023, 09.00
Deli članek:

Organizatorji pravijo, da datuma dogodka ni mogoče spremeniti, saj so ga nastopajoči že potrdili. V politiko se ne želijo vmešavati.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V Kutini na Hrvaškem se te dni lomijo kopja zaradi metalskega koncerta Heretic Feast, ki naj bi se zgodil z velike sobote na veliko noč. Mestni svetnik in član stranke HSS Dragutin Vagner je prepričan, da gre za premišljeno izbran datum za čaščenje hudiča. V pismu, ki ga je naslovil na župana Zlatka Babića, sprašuje, kdo je odobril izvedbo satanističnega koncerta, in dodaja, da gre za diskriminacijo kristjanov, poroča 24sata.

Z nevarnostmi festivala je na novinarski konferenci seznanil someščane; predočil je tudi letak za promocijo koncerta, na katerem se omenja praznovanje smrti. Proti klubu Baraka, kjer se bo odvil, sicer nima nič – poteguje se celo za njegovo obnovitev, zahteva le, da za dogodek izberejo drug datum.

Organizatorji dogodka so sporočili, da datuma ne morejo spremeniti, saj ga je potrdilo 44 članov zasedb. Dodali so še, da nimajo razloga za provokacijo, so pa prepričani, da gre zgolj za poskus izkoriščanja civilnih društev, ki se v politiko ne želijo vpletati, še poroča 24sata.

Na njihovi strani je tudi predsednik HSS Krešo Beljak, ki je izjavil, da je proti vsakršnim prepovedim, a da ga 8. aprila v Kutino ne bo, ker je pri 52 letih prestar, da bi hodil na koncerte.