Cilj: 40 dni

Pastor Francisco se je postil kot Jezus, umrl je na 25. dan

S.R.
17. 2. 2023, 19.05
Posodobljeno: 17. 2. 2023, 19.19
Deli članek:

39-letni pastor iz Mozambika si je za cilj zadal 40-dnevno postenje brez hrane in vode. Cilja ni dosegel, saj ga je prej dohitela smrt.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

39-letni pastor Francisco Barajah, ustanovitelj evangeličanske cerkve Sveta Trojica (Santa Trindade) v mozambiški provinci Manica, si je pri svojem podvigu za vzor pričakovano vzel Jezusa. Biblija namreč pravi, da se je Jezus po svojem krstu 40 dni postil v puščavi. V Bibliji sicer ni navedeno, ali je Jezus v tem času pil vodo. Barajah, ki se je domnevno izogibal tako hrani kot vodi, se je uspešno prebil do 25 dne, a je nato v sredo umrl v bolnišnici v obalnem mestu Beira, kamor so ga prepeljali, ko je bilo njegovo zdravstveno stanje že kritično.

Kot poroča britanski BBC, so Barajahu do trenutka, ko so ga začeli zdraviti, že odpovedali prebavni organi. Zdravniki so mu diagnosticirali akutno slabokrvnost, kar pomeni, da njegova kri ni premogla dovoljšne količine rdečih krvničk, ki bi po telesu dovajale kisik. V bolnišnico so ga sicer strpali njegovi družinski člani in častilci, ki so videli, da mu je zdravje začelo pešati. Zdravniki so ga nato poskušali hraniti s tekočo hrano, a je zaradi bolečin, ki so bile posledica odpovedi prebavil, ni mogel uživati. Prav tako je shujšal do te mere, da se ni mogel več obdržati na nogah.

BBC še poroča, da ni povsem jasno, kako je lahko Barajah brez vode sploh preživel teh 25 dni, saj je v skladu z Guinnessovo knjigo rekordov trenutni rekord 18 dni. Tega drži nek Avstrijec, ki se je leta 1979 kot najstnik znašel v priporni celici, a so nato policisti nanj pozabili.