Darko Nevzatović

V zadevi Kavaški klan se je nadaljevalo pričanje glavnega skesanca

J.V./STA
17. 2. 2023, 18.00
Posodobljeno: 17. 2. 2023, 18.01
Deli članek:

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani sta med pričanjem glavnega skesanca v zadevi Kavaški klan Darka Nevzatovića vprašanja zanj imela tudi obtožena brata Kadivec.

Primorske novice
Obtoženi Klemen Kadivec.

Nevzatović je večinoma ponavljal, da je glede tajnega delovanja zavezan molčečnosti, marsikatere z datumi in financami povezane podrobnosti pa se ni spominjal.

Blaža Kadivca pa je zanimalo predvsem, na kakšen način je bilo Nevzatovića strah v času, ko je deloval kot tajni delavec policije. "Bilo me je strah pred, med in po delovanju. Ves čas me bo strah," je odgovoril po tistem, ko je vprašanja formuliral predsednik sodnega senata Tomaž Bromše. Na dodatno vprašanje je odgovoril, da ga je bilo strah, da ga bodo ubili.

Na vprašanje Kadivca zakaj je tedaj Marku Škrbcu - Cocu poslal fotografijo svoje hčerke, če je mesec poprej zaradi strahu za svoje in življenje svoje družine iskal policijsko zaščito, je Nevzatović pojasnil, da se je Škrbcu na ta način opravičeval, zakaj nečesa ni mogel narediti: "Kot vidite, na fotografiji ni obraza moje hčerke, poškodovala se je in sem jo peljal k zdravniku.

Med pričanjem je povedal še, da je bil za združbo za dve uri nedosegljiv, ko je prvič sedel s policisti, zaradi česar je v njihovih vrstah zavladala panika. "Celo v hišo so šli gledati. Na kripto sem se moral javiti kadarkoli so pisali," je dejal. Zato je Nevzatović v kasnejših primerih na aplikaciji Sky članom združbe odpisoval tudi, ko je bil v prostorih policije.

Blaža Kadivca je zanimalo še, ali je Nevzatović policistom predal vso komunikacijo aplikacije Sky, Nevzatović je vztrajal, da jo je. Kadivec pa je kot nasprotni dokaz sodišču predložil nekaj prepisov Sky komunikacije, med njimi nekaj Nevzatovićevih sporočil in omenjen primer fotografije hčerke, ki jih je tožilstvo prejelo od francoskih pravosodnih organov.

Sojenje se bo na Okrožnem sodišču v Ljubljani nadaljevalo v sredo. Dvaindvajset obtoženih v zadevi Kavaški klan obtožnica bremeni, da naj bi vsaj od decembra 2018 do maja 2021 na območju več držav v okviru hierarhično organizirane kriminalne združbe na veliko trgovali z drogo, in sicer naj bi kupili najmanj 534 kilogramov kokaina, dve toni konoplje, najmanj deset kilogramov heroina in druge prepovedane droge. Omenjeno drogo so nato prepeljali v Slovenijo in na območje drugih držav in jo prodali preprodajalcem droge.