Vohunjenje

Nad Kijevom sestrelili ruske balone

R.T.
15. 2. 2023, 22.39
Deli članek:

Ukrajinski sistemi zračne obrambe so v sredo sestrelili večino od šestih balonov, ki so jih zapazili na nebu nad Kijevom.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

»V skladu z informacijami, ki jih še raziskujemo, so se po zraku premikali baloni, ki jih je poganjal veter,« je v sredo sporočila ukrajinska vojska. Domnevno naj bi šlo za šest balonov, večino od katerih naj bi sestrelili. Ni sicer povsem znano, kdaj natančno so baloni, ki naj bi bili opremljeni z vohunsko opremo, leteli čez Kijev, a so se v Kijevu znova oglasile tudi sirene, ki opozarjajo pred zračnimi napadi.

Iz ukrajinske vojske so še sporočili, da je bil namen balonov morda odkriti položaje njihovih sistemov zračne obrambe in hkrati poskrbeti za to, da Ukrajinci porabijo nekaj dodatnega streliva. Zaloge raket, ki se uporabljajo pri zračni obrambi, so namreč omejene. Tiskovni predstavnik ukrajinskih zračnih sil Jurij Ihnat je ob tem dejal, da je ruska vojska z uporabo balonov morda našla nov način, da ohranjajo zaloge vohunskih dronov, kot je denimo Orlan-10. Baloni so seveda precej cenejši.