Nova Gorica

Brezdomci v novem dnevnem centru: "Imamo se kot v hotelu"

Ana Cukijati
15. 2. 2023, 20.15
Deli članek:

"Zelo velika je razlika, ali si lačen na mrazu ali pa si na toplem in sit," povedo v en glas uporabniki dnevnega centra za brezdomce, ki od sredine decembra 25 osebam nudi dnevno zavetje na Bidovčevi 4. "Prostori poleg razdeljevanja toplih obrokov omogočajo tudi druge aktivnosti," pove vodja Andreja Ličen.

DPVZD
»Jemo skromno, a dobro,« pravijo uporabniki centra.

Društvo prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote, ki domuje na Mirenskem Gradu, je sredi decembra enajstletno delo z brezdomnimi osebami v Novi Gorici, ko jim je v mestu delilo tople obroke, nadgradilo v dnevni center za brezdomce. Opremili so prostore ob zavetišču za brezdomce na Bidovčevi 4, kjer se dnevno zadržuje okoli 25 ljudi.

Niso več po ves dan prepuščeni ulici

Ana Cukijati
V okviru delovne terapije uporabniki sodelujejo pri pripravi hrane. Rada se jim pridruži tudi vodja dnevnega centra Andreja Ličen.

"Pred desetimi leti je bil v mestu le dnevni center za odvisnike, preostali del dneva in noči si bil prepuščen ulici," oriše položaj brezdomnih oseb v Novi Gorici 45-letni domačin. "Zelo velika je razlika, ali si lačen na mrazu ali pa si na toplem in sit," ga dopolnijo ostali, ki pozdravljajo odprtje dnevnega centra in ob našem obisku v dnevnem prostoru ob kuhinji ravno režejo sadje ali čistijo solato. "Temu rečemo delovna terapija," pove vodja Andreja Ličen. "Pred tem imamo najprej kosilo, ki ga pripravijo v samostanu lazaristov na Mirenskem Gradu, nato kavico. Skupaj pomijemo posodo, počistimo, pripravimo prostor za neformalno druženje, pogovor. Ob 18. uri je na vrsti večerja, po njej počistimo, igramo šah ...," našteje in doda, da so uporabniki, med katerimi sta tudi dve ženski, zelo hvaležni strokovnima delavkama za pozornost. "Imamo se kot v hotelu," povedo. "Gospe dobro kuhajo, zelo so prijazne. Jemo skromno, a dobro," so skromni tudi sami. Pri tem imajo v mislih tudi prostovoljce, ki se večkrat pridružijo pri deljenju večerje. Vpeti so v mrežo razdeljevanja donacijskih viškov hrane trgovin, obroke pa pripravijo tudi iz pridelkov z vrta Mirenskega Grada.

Dva topla obroka, kavica, druženje, igre

"Levji delež pri pobudi za odprtje dnevnega centra so imeli uporabniki in sosedje, ki so se ves čas spraševali, zakaj so prostori čez dan zaprti in so brezdomne osebe ves čas zunaj, ko bi lahko bile v notranjosti. Od leta 2011 smo tudi mi pozivali občino, naj uredi prostore za dnevni center za brezdomce, saj so nujno potrebni. Tako smo šesturni program prevzeli mi, opremili kuhinjo, dnevni prostor, še nekaj kosov pohištva nam manjka," ilustrira vodja in se zahvali občini in Šentu za priložnost.

Ob sobotah in nedeljah je dnevni center zaprt, prav tako brezdomni nimajo zavetja med 10. uro, ko se zapre zavetišče, ki ga vodi Šent, in 14. uro, ko se odpre dnevni center. A to je že drugo vprašanje, saj bi za celodnevni program potrebovali več denarja in usposobljenega kadra. "Vnos alkohola in drog je prepovedan. Če tega ne upoštevamo, dobimo prepoved vstopa," razloži uporabnik. "Veseli smo, če so uvidevni do naše situacije," pa se naveže na sosednje prebivalce.

DPVZD
Številni prostovoljci radi priskočijo na pomoč.

Vzgajajo jih v duhu vztrajnosti

Po skoraj dveh mesecih delovanja Andreja Ličen ocenjuje, da pride na tople obroke povprečno do 15 ljudi na dan. "To so vsi, ki bivajo v zavetišču, kjer je deset ležišč, ter nekaj zunanjih. Njihova povprečna starost je 45 let." Lani so na ulici, kjer so delili obroke, skupno srečali 56 brezdomcev, kar oriše kot normalno število za tako veliko mesto: "Eni živijo ob bazah, drugi v svojih stanovanjih, nekateri ne pridejo skozi mesec samo s pokojnino. V tej številki so zajeti tisti, ki jih osebno srečamo, zavedamo pa se še veliko večjega števila skritega brezdomstva."

Kot dodaja, uporabnikom veliko pomeni delovna terapija, ko se zamotijo in začnejo govoriti. "Vzgajamo jih v duhu, naj vztrajajo in da je čas pri nas v resnici učenje za življenje. Ni jim odveč, zelo so veseli," še pravi in ne pozabi omeniti, kako so na kulturni praznik pozorno poslušali Prešernove pesmi. Prostor pred vhodom v zavetišče in dnevni center so si že pred časom brezdomci uredili v "bazo". "Postavili so jo iz potrebe po zavetju čez dan in čez vikend. Upam, da jo bomo lahko kmalu uredili, da med deževnimi dnevi ne bo puščala oziroma bo občina pripravljena urediti paviljon ali kaj podobnega pred vhodom," sklene Andreja Ličen. Uradnega odprtja še niso imeli, dan odprtih vrat pa načrtujejo ob koncu februarja.

DPVZD
Na kulturni praznik so se uporabniki izkazali s pozornim poslušanjem pesmi.