Kupci legendarne katrce

To so bratje Fratar, ki so Pahorju prislužili rekord

J.V.
15. 2. 2023, 20.05
Posodobljeno: 15. 2. 2023, 20.30
Deli članek:

Denar bo v celoti namenjen društvu Junaki 3. nadstropja in Inštitutu Zlata pentljica.

Slavko Bobovnik/Twitter
Kupci legendarne Pahorjeve katrce, ki se bo odslej vozila po Koroški.

Legendarni novinar TV Slovenija Slavko Bobovnik je na Twitterju objavil fotografijo bratov Fratar, ki so na javni dražbi za katrco nekdanjega predsednika Boruta Pahorja najgloblje segli v žep. Za Renault 4 GTL je družina iz Dravograda na Koroškem odštela 60 tisoč evrov. Imena dobrotnikov: Mojca, Jože, Aleksander, Zlatko in Joži.

Pahorjev Renault 4 GTL je letnik 1991 in je bila proizvedena v zadnjem obdobju, saj so jo v Novem mestu nehali izdelovati leta 1994, zadnja izdelana pa je na ogled v tehniškem muzeju v Bistri. V celotni zgodovini so jih sicer izdelali več kot osem milijonov. Pahor je pred dražbo tudi poskrbel, da je avto dobil status starodobnika.

"Kot družina smo se čisto zasebno odločili za to gesto. Smo trije bratje, imamo pet zdravih vnukov in nikoli nismo potrebovali na noben onkološki oddelek. Za donacijo smo se odločili, ker cenimo, kar imamo in upamo, da tretjega nadstropja nikoli ne bomo rabili obiskati. Naše podjetje Hygal nima nobene veze s tem, za donacijo smo se odločili kot družina Fratar - mama, oče in trije sinovi. Tudi, če ne bi dobili avta, bi to darovali. Rekli smo si, zakaj pa ne. Dostikrat smo že kaj dobrega naredili za okolico, že donirali, na primer onkologiji v Slovenj Gradcu, a vedno smo želeli ostati neimenovani. Tu smo pa rekli, da naj bo. Danes je klical tudi Pahor, z njim se dobimo po 20. februarju, ko bomo avto uradno prevzeli. Bomo se seveda fotografirali, a nič posebej javno objavili, saj nismo darovali s tem namenom," je Zlatko povedal za Večer. 

"Danes sem dobil več sporočil kot pa takrat, ko sem se poročil," pa je v smehu dodal Aleksander in nadaljeval: "Moramo gledati tudi naprej, da bo dobro tudi tistim, ki jih v življenju marsikaj muči. Vsi gledamo samo dnevne dobrine, a ne vidimo tega, kako hudo je nekaterim. Treba je pomagati. Kot družina se ne izpostavljamo radi, a to smo naredili za dobro vseh nas." 

V podjetju Hygal, ki se ukvarja s CNC mehansko obdelavo in galvanizacijo, imajo sto zaposlenih. Ti so že povedali, da so ponosni, ker delajo pri njih, še poroča Večer.