Umrlo več kot 1000 ljudi

FOTO in VIDEO: »Moja dva sinova sta še vedno pod ruševinami, čakam nanju«

R.T.
6. 2. 2023, 07.22
Posodobljeno: 6. 2. 2023, 11.28
Deli članek:

Širše območje na jugovzhodu Turčije, blizu meje s Sirijo, je stresel silovit potres.

Profimedia
Stavbe so pod seboj pokopale številne ljudi.

Tla so se stresla nekaj po 4. uri zjutraj po lokalnem času, epicenter pa je bil na globini 17,9 kilometra v bližini mesta Gaziantep. Tresenje tal so čutili tudi v Libanonu in na Cipru, nekaj minut pozneje pa je sledil tudi popotresni sunek.

Potres magnitude 7,8 je terjal življenja več kot sto ljudi na obeh straneh meje, številni so še ujeti pod ruševinami – v Turčiji so sprva potrdili več kot 284 smrti v 10 mestih; v Siriji je umrlo več kot 230 ljudi. Število žrtev je nato vztrajno naraščalo in je po zadnjih podatkih že preseglo 1000.

"Treslo nas je kot zibelko. Doma nas je bilo devet. Moja dva sinova sta še vedno pod ruševinami, čakam nanju," je dogajanje za Reuters opisala ženska iz mesta Diyarbakir na jugovzhodu Turčije. Ob porušeni sedemnadstropni stavbi, v kateri so živeli, je pred novinarji stala z zlomljeno roko in ranami na obrazu. Erdem, prebivalec turškega mesta Gaziantep, ki se nahaja nedaleč od žarišča potresa, pa je dejal, da "v svojih 40 letih življenja še ni doživel česa takega."

Kot je sporočil turški notranji minister Sulejman Sojlu, je potres prizadel vsaj 10 mest: Gaziantep, Kahramanmaras, Hatay, Osmaniye, Adiyaman, Malatya, Sanliurfa, Adana, Diyarbakir in Kilis.