Premoženjski spor

Dragec s sekirami ciljal soseda Zvonimirja: »Odtrgal mu bom glavo«

S.R.
5. 2. 2023, 21.21
Deli članek:

Prizorišče naslednje zgodbe iz leta 2019, ki je epilog dobila na sodišču, je hrvaški kraj Novi Marof, ki se nahaja slabih 20 kilometrov južno od Varaždina.

Google Maps
Novi Marof se nahaja v varaždinski županiji.

Kot poroča hrvaški portal Danica.hr, je sodba šele zdaj postala pravnomočna, čeprav je bil glavni akter zgodbe, 55-letni Dragec, znan tudi po vzdevku Zagor, takrat na sodišču »ekspresno« obsojen na 11 mesecev zaporne kazni. Dragec je bil obsojen, ker je v soseda Zvonimirja metal sekire, njegov motiv pa je se je skrival v sporu zaradi premoženja oziroma zemljišča. Zvonimir je namreč hišo, pred katero se je odvila drama, v skladu s pogodbo o dosmrtnem preživljanju podedoval po Dragčevi babici. Slednji na drugi strani trdi, da je hiša njegova.

»Ubil te bom. Zaklal te bom. Kaj delaš na moji zemlji,« je Dragec 12. julija 2019 na dvorišču zadevne hiše kričal na soseda, nato je iz štora izvlekel tri sekire ter jih z razdalje od pet do deset metrov zalučal proti Zvonimirju. Ni bil najbolj natančen, sosed pa mu je uspel pobegniti. Kot je na sodišču pojasnil Zvonimir, je Dragec prvo sekiro zalučal v trenutku, ko je zaradi groženj sam poklical policijo. »Zletela je pet centimetrov od moje glave! Slučajno je zgrešil. Nato je vrgel še dve sekiri, a sem se jima uspel izogniti. Nato me je želel lopniti še z lopato.«

Dveh sekir se ni dotaknil, trdi sam

Dragec se je na sodišču branil, da je kritičnega dne res prišel v hišo svoje pokojne babice, v kateri da Zvonimir že dve leti živi neprijavljen. A spopada ni začel on, temveč Zvonimir. Po njegovih navedbah se je vse skupaj začelo tako, da je Zvonimir vanj zalučal ploščico ter nato »krenil proti štoru in sekiri, zato sem pritekel in sekiro vrgel v visoko travo, ker sem se bal za življenje«. Dejal je še, da se preostalih dveh sekir tam ni niti dotaknil. Dragec je tudi zanikal, da bi bil pijan, saj da je po lastnih besedah tistega dne spil le »en mali amaro,« še poroča portal. Ko ga je sodnik vprašal, zakaj je policistom med zaslišanjem priznal, da je v Zvonimirja metal sekire, pa je dejal, da takrat zaradi »visokega tlaka« ni bil povsem pri sebi. Kot kaže, je na sodišču spremenil tudi zgodbo glede popitega alkohola. Med zaslišanjem je namreč policistom dejal, da je tistega dne po grlu zlil tri škropce. »Pa resnica je, da sem tistega dne spil en mali amaro in en škropec,« je spremenil svoje pričevanje, ko ga je na neskladje opomnil sodnik. Po pričevanju Zvonimirja naj bi bil sicer Dragec tistega dne kar močno pijan.

Sodnik ga je vprašal še, zakaj je med zaslišanjem policistom dejal, da bi Zvonimirju, če bi ga še kdaj videl, »odtrgal glavo.« »To sem rekel, ker sem bil zelo jezen, nisem mislil resno,« je pojasnil Dragec.

Dragecu so policisti lisice nadeli dan po dogodku, zaradi ponovitvene nevarnosti pa je takrat pristal v priporu. Zasegli so mu tudi sekire, ki jih bodo policisti zdaj po pravnomočnosti sodbe tudi uničili, še poroča portal Danica.hr.