GLSDB

Ključne tarče znova na dosegu ukrajinske vojske

S.R.
5. 2. 2023, 17.11
Posodobljeno: 5. 2. 2023, 18.38
Deli članek:

Ruski poveljniški štabi in skladišča orožja na okupiranem ozemlju bodo znova na udaru ukrajinske vojske.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Združene države so namreč v petek potrdile, da bo dobra dva milijona dolarjev težak nov paket vojaške pomoči Ukrajini vključeval tudi nove rakete GLSDB z dosegom do 150 kilometrov. S tem se bo domet ukrajinskega orožja podvojil. Z ameriškim mobilnim raketnim sistemom himars so namreč doslej lahko dosegli tarče na razdalji do 70 kilometrov. Čeprav paket ne vključuje raket ATACMS, ki lahko dosežejo tudi cilje na razdalji več kot 320 kilometrov in za katere ukrajinske oblasti prosijo že več mesecev, gre v tem primeru za znatno izboljšanje ukrajinskih zmogljivosti.

Kot v primeru dobave sistemov himars ZDA tudi to pošiljko pogojujejo s tem, da Ukrajinci z novimi raketami ne smejo napadati tarč na ozemlju Rusije. »Zaveznikom vedno uradno zatrdimo, da orožja, ki nam ga dobavljajo, ne bomo uporabljali za napade na rusko ozemlje. Napadamo samo ruske enote na začasno okupiranem ukrajinskem ozemlju,« je na današnji novinarski konferenci dejal ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov.

Rakete GLSDB bodo za rusko vojsko predstavljale podobno težavo, kot jo je lansko poletje predstavljal prihod sistemov himars. Takrat so se na udaru nenadoma znašle ruske logistične poti v zaledju prve bojne črte. Ukrajinska vojska je lahko začela napadati ruska skladišča orožja in poveljniške štabe na okupiranem ozemlju, a se je ruska vojska na novo nevarnost s časom pričakovano prilagodila. Zdaj bodo tarče znova na dosegu ukrajinske vojske.