Tudi ameriški abramsi

Nemčija je popustila in bo poslala tanke v Ukrajino

G.G./STA
24. 1. 2023, 20.06
Posodobljeno: 24. 1. 2023, 20.19
Deli članek:

Nemški kancler Olaf Scholz se je dolgo otepal pošiljanja tankov v Ukrajino, saj bi se s tem Nemčija še bolj vpletla v vojno. Ampak pritiski drugih Zahodnih držav so bili očitno premočni.

Profimedia
Ukrajina je zahtevala in bo tudi dobila tanke leopard.

Scholz je privolil v dobavo bojnih tankov leopard Ukrajini. Po poročanju časnika Spiegel in televizijskega kanala ntv namerava vlada v Berlinu drugim državam dati dovoljenje za izvoz omenjenih tankov nemške izdelave.

Poljska je sicer prav danes Nemčijo zaprosila za dovoljenje za dobavo leopardov Ukrajini in jo pozvala, naj se pridruži koaliciji držav, ki namerava Kijev podpreti s tovrstnimi tanki. V Berlinu so potrdili, da so prejeli prošnjo Varšave in zagotovili, da jo bodo obravnavali kar se da hitro.

Bodo v naslednjih dneh sledile ZDA? Kmalu naj bi napovedale dobavo znatnega števila tankov M1 abrams Ukrajini, je danes za Fox News potrdil neimenovani predstavnik vlade predsednika Joeja Bidna. V Pentagonu so doslej trdili, da tanki abrams, ki jih poganja letalsko gorivo, zahtevajo bolj zapleteno vzdrževanje in da bi bila njihova dobava Ukrajini dražja od dobave nemških tankov leopard na dizelski pogon.

Wall Street Journal poroča, da je Biden o tem 17. januarja govoril s Scholzem in se sedaj nagiba k napotitvi abramsov Ukrajini.