Obtožba iz Ukrajine

Rusinja je hotela je na hrvaško morje, strpali so jo v pripor

R.T.
24. 1. 2023, 19.00
Posodobljeno: 30. 8. 2023, 11.50
Deli članek:

35-letna Rusinja Darija Falk je pet mesecev preždela v preiskovalnem zaporu v Splitu. Danes so jo spustili na prostost.

Instagram
Darija Falk trdi, da ni kriva.

Modno oblikovalko so prijeli 11. avgusta lani na meji med Slovenijo in Hrvaško. Darija Falk je bila na poti iz Avstrije, kjer je živela skupaj z možem in otrokoma, na hrvaško morje, očitno pa ni vedela, da na Hrvaškem ne bo zaščitena pred izročitvijo, tako kot je bila v Avstriji. V Ukrajini so jo obtožili, da je leta 2017 v Odesi ukradla več šivalnih strojev, skupaj vrednih okoli 20.000 evrov.

Zanimivo pri tem je, da jo je na policijo prijavil prijatelj očeta njenega bivšega moža. Slednji pa je bil leta 2018 pravnomočno obsojen zaradi nasilja nad Darijo Falk.

Kakor koli. Županijsko sodišče v Splitu je oktobra lani odločilo, da Rusinjo izročijo Ukrajini. Falkova se je pritožila, saj so v Odesi, kamor bi jo izročili, padale bombe. Vrhovno sodišče je sprejelo njeno pritožbo in primer vrnilo nižji instanci, kjer pa so decembra spet ocenili, da je izročitev primerna. Darija Falk se je znova pritožila in spet ji je vrhovno sodišče ugodilo, saj v Ukrajini divja vojna in bi bilo tam njeno življenje ogroženo. Njena odvetnica ne more razumeti, zakaj ni vrhovno sodišče dokončno razsodilo in je zadevo spet vrnilo na sodišče v Split.

Tako pač meljejo sodni mlini …