Suhi januar naj traja vse leto

Drastične nove smernice glede alkohola v Kanadi: bo alkohol kmalu označen enako kot tobak?

E. J.
18. 1. 2023, 10.00
Posodobljeno: 18. 1. 2023, 10.19
Deli članek:

Če že morate piti alkohol, za nizko tveganje zdaj veljata največ dve pijači na teden in ne več dve pijači na dan, kot je veljalo prej. Zakaj se je tako odločila kanadska vlada in kako je pri nas - koliko alkohola spijemo Slovenci?

Profimedia
Kralj Karel III. in Camilla v kanadski pivovarni Quidi Vidi, kjer sta med obiskom leta 2022 poskusila kanadsko pivo.

V Kanadi bi moral biti suhi januar vse leto, v skladu z novimi nacionalnimi priporočili, ki pravijo, da je nič alkohola edini pristop brez tveganja. Če sploh morate piti, največ dve pijači na teden veljata za nizko tveganje po smernicah, ki jih podpira vlada.

Nasvet je še bolj strog glede na prejšnje priporočilo, objavljeno leta 2011. Te smernice dovoljujejo največ 10 pijač na teden za ženske in 15 pijač za moške. Novo poročilo, ki ga je financiralo Health Canada, je predlagalo tudi obvezne opozorilne oznake za vse alkoholne pijače.

Najbolje je nič alkohola - šokantna dejstva

"Glavno sporočilo teh novih smernic je, da kakršna koli količina alkohola ni dobra za vaše zdravje," je dejala Erin Hobin, višja znanstvenica pri Public Health Ontario in članica strokovne komisije, ki je razvila smernice. "In če že piješ, je bolje manj." Skoraj 90 strani dolgo poročilo kanadskega centra za uporabo substanc in odvisnosti (CCSA) podrobno opisuje različna zdravstvena tveganja, povezana s tem, kar je prej veljalo za nizko uživanje alkohola. Po mnenju CCSA več kot dve standardni pijači – vsaka ustreza 3,5 decilitra piva z 5-odstotnim alkoholom  piva ali 1,5 decilitra piva z 12 odstotki alkohola – povzroči povečanje negativnih rezultatov, vključno z rakom dojke in debelega črevesa. 

Profimedia
Med Evropejci je je kultura pitja piva v večjih količinah običajna - a škodljiva, opozarjajo vlade in zdravstvene inštitucije, ki pišejo priporočila o uživanju alkohola.
Upajo, da bodo s temi podatki prebudili približno 80 % odraslih Kanadčanov, ki pijejo alkohol. "Nove smernice so morda nekoliko šokantne," je dejal dr. Hobin. "Mislim, da je za javnost zelo nov podatek, da se pri treh standardnih pijačah na teden tveganje za raka glave in vratu poveča za 15 % in se še poveča z vsako dodatno pijačo." "Tri standardne pijače na teden za večino Kanadčanov ne bi veljale za veliko količino alkohola," je dodala. Kanadski strokovnjaki pravijo, da je drastična sprememba smernic - s skoraj dveh pijač na dan na dve na teden - rezultat boljših raziskav skozi čas, je dejal Jacob Shelley, profesor zdravja in prava na Univerzi Western.

Kakšne so smernice v drugih državah po svetu?

Nova priporočila državo postavljajo v korak s številnimi drugimi zahodnimi državami. Avstralske nacionalne smernice, objavljene leta 2020, priporočajo največ 10 standardnih pijač na teden. Enako predlaga Francija.

ZDA ne priporočajo več kot dveh pijač na dan za moške in eno za ženske, medtem ko Združeno kraljestvo ne priporoča več kot 14 "enot" alkohola - približno šest kozarcev vina ali pintov piva - na teden. Od leta 2015 je nizozemski zdravstveni svet priporočil, naj se ljudje popolnoma vzdržijo alkohola oziroma naj ne pijejo več kot ene standardne pijače vsak dan.

Profimedia
V Sloveniji opažajo trend - mlade ženske, ki uživajo preveč alkohola in se redno alkoholizirajo.
Tudi pri nas opozarjajo na nevarnosti uživanja alkohola, podatki za Slovenijo so takšni: leta 2019 je v Sloveniji oseba, starejša od 15 let, povprečno spila 31 litrov piva, 48 litrov vina in tri litre žganih pijač, s tem, da ni všteta neregistrirana poraba, ki količino zviša za tretjino.

Po podatkih NIJZ za leto 2018 pa 43 % prebivalcev, starih od 25 do 64 let, pije visoko tvegano, vsak drugi 17. letnik je bil v življenju vsaj dvakrat opit. Dodali so še, da v zadnjih letih opažajo naraščanje deleža mladih žensk, ki tvegano pijejo, zaradi škodljivih učinkov alkohola na zdravje in prometnih nezgod, ki jih povzročijo alkoholizirani vozniki, vsako leto v Sloveniji povprečju umre več kot 900 oseb.

Profimedia
Združeno kraljestvo ne priporoča več kot 14 "enot" alkohola - približno šest kozarcev vina ali pintov piva - na teden.
Alkohol kmalu označen enako kot tobak?

Še vedno je odprto vprašanje, ali bodo Kanadčani – ki obožujejo svoje pivo skoraj tako kot hokej – zaradi teh smernic prepričali, da pijejo manj. Glede na raziskavo Global Drug Survey se Kanada glede pogostosti pitja ne uvršča med prvih deset držav na svetu in je pod svetovnim povprečjem. Toda glede na "občutek pijanosti" je Kanada skočila na šesto mesto, takoj za ZDA in Združenim kraljestvom.

"Alkohol je v veliki meri del naše kulture v Kanadi, je normaliziran, je v veliki meri družbeno sprejemljiv," je dejal dr. Hobin. "Alkohol boste videli na rojstnih dnevih, porokah ali ko boste v soboto zvečer gledali Hokejski večer v Kanadi," je rekla, ko je imela v mislih ljubljeni tedenski športni program.

Znanstveniki CCSA in drugi strokovnjaki pravijo, da je obvezno označevanje vseh alkoholnih pijač z zdravstvenimi opozorili, ki je zdaj običajna praksa za cigarete, nujen prvi korak. Leta 2017 je dr. Hobin v enem od doslej edinih resničnih poskusov z opozorilnimi oznakami o raku na alkoholnih pijačah proučeval učinke takšnih opozoril v trgovinah z alkoholnimi pijačami v mestu Whitehorse, glavnem mestu Yukona. Ugotovljeno je bilo, da so etikete zmanjšale prodajo alkohola na prebivalca za 7 % v primerjavi s kontrolnimi kraji v Yukonu in severozahodnih ozemljih.

Kljub temu bi bilo za obvezno označevanje po vsej državi potrebna odobritev Health Canada, poroča BBC.