Stavkovni val

Dovolj je, javni sektor gre februarja na ulice

S.R.
18. 1. 2023, 10.28
Posodobljeno: 18. 1. 2023, 14.10
Deli članek:

Po vladnih sporazumih s sindikati v zdravstvu, vključno s Fidesom, dogovoru s Sindikatom vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) in darilu, ki so ga prejeli sodniki in tožilci, se je po pobočju začela kotaliti snežna kepa.

STA
Vodja pogajalske skupine reprezentativnih sindikatov javnega sektorja Jakob Počivavšek.

Po dogajanju v zadnjih mesecih je postalo jasno, da se Sloveniji obeta stavkovni val. S stavkovnimi zahtevami so se že oglasili vojaki, gasilci, policisti, redarji ter zaposleni v klasični državni upravi in v upravah lokalnih skupnosti, vključno z javnimi uslužbenci Finančne uprave Republike Slovenije (Furs), Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij (URSIKS) in Geodetske uprave RS. Novinarsko konferenco je danes pripravila tudi pogajalska skupina reprezentativnih sindikatov javnega sektorja. Gre za odziv na dogajanje v zadnjih tednih, zlasti na sklenitev več parcialnih dogovorov za dvig plač določenim skupinam, zaposlenim v javnem sektorju in posledice teh dogovorov.

Kot je pojasnil vodja pogajalske skupine reprezentativnih sindikatov javnega sektorja Jakob Počivavšek, se bo, če vlada ne bo ponudila rešitev za odpravo plačnih nesorazmerij, del sindikatov javnega sektorja februarja odpravil na protestni shod za dostojno plačilo. Ta bo potekal 24. februarja, v kolikor vlada ne bo pripravila rešitev za ureditev plačne problematike in odpravo plačnih nesorazmerij.

Po njihovih navedbah vlada že dva meseca krši rok, določen za začetek pogajanj o prenovi plačnega sistema in odpravo uravnilovke v spodnji tretjini plačne lestvice, pri čemer poudarjajo, da vlada s parcialnimi dogovori vzpostavlja rešitve, ki v temelju spreminjajo plačni sistem in prinašajo neenakopravno obravnavo in nevzdržna plačna razmerja, poroča STA. Rešitve morajo po njihovih navedbah odpraviti nesorazmerja v osnovnih plačah javnih uslužbencev v obsegu, primerljivem s plačnimi dvigi, ki jih je vlada že dogovorila s posameznimi skupinami v javnem sektorju. Hkrati zahtevajo dvig najnižjih plač na raven minimalne plače ter ohranitev enotnega sistem plač v javnem sektorju, ki bo temeljil na načelu "enako plačilo za primerljivo delo". Zahtevajo še, da vlada o rešitvah, ki predstavljajo temeljna vprašanja plačnega sistema, pridobi soglasje sindikatov javnega sektorja, še poroča STA.