magnitude 7,0

Močan potres v Indoneziji, se bo znova zgodil strašen cunami?

E.J./STA
18. 1. 2023, 08.29
Posodobljeno: 18. 1. 2023, 08.37
Deli članek:

Nevarni valovi cunamija so možni na obalah, ki so oddaljene 300 kilometrov od epicentra potresa.

profimedia
Uničenje, ki sta ga povzročila potres in cunami v Banda Acehu v Indoneziji leta 2004. Zjutraj v nedeljo, 26. decembra 2004, je prišlo do močnega potresa v Indijskem oceanu ob obali severne Sumatre v Indoneziji. Potres je bil močan, magnitude 9,0, sledil pa mu je močan cunami.

V oceanu blizu otočja Maluku na vzhodu Indonezije so danes zabeležili močan potres z magnitudo 7,0. Žarišče potresa je bilo 150 kilometrov severozahodno od vzhodnega indonezijskega otoka Halmahera na globini 48 kilometrov, je sporočil ameriški seizmološki center USGS. Indonezijske oblasti so po potresu izdale opozorilo pred cunamiji.

"Nevarni valovi cunamija so možni na obalah, ki so oddaljene 300 kilometrov od epicentra potresa," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v opozorilu po potresu zapisal pacifiški center za opozarjanje pred cunamiji NWS na Havajih.

Čakajoč na popotresne sunke

Potres se je zgodil okoli 13.06 po lokalnem času (7.06 po srednjeevropskem). Indonezijska agencija za meteorologijo, klimatologijo in geofiziko je opozorila na možne popotresne sunke. Potresi so v Indoneziji pogosti, saj država leži na t. i. ognjenem obroču, kjer se stikajo velike tektonske plošče. Med nedavnimi potresi je številne žrtve zahtevalo tresenje tal, ki je 21. novembra lani z magnitudo 5,6 prizadelo indonezijski otok Java. V njem sta umrla 602 človeka.