prebegnil v norveško

Nekdanji Wagnerjev plačanec je pripravljen pričati o zločinih ruske vojske

M. T. V.
16. 1. 2023, 18.41
Posodobljeno: 16. 1. 2023, 19.59
Deli članek:

Andrej Medvedev, nekdanji poveljnik skupine Wagner, je prebegnil v Norveško, zaprosil za azil in je pripravljen na sodišču govoriti o vojnih zločinih, ki jih povzroča Rusija.

twitter
Enotw skupine Wagner delujejo predvsem na območju okoli Bakhmuta.

Pretekli četrtek je v Norveško ilegalno prebegnil Andrej Medvedev, nekdanji poveljnik zloglasne ruske skupine plačancev Wagner. Četi se je pridružil julija, po pogodbi za štiri mesece, a so mu delo prisilno podaljšali. Zato je Medvedev dezertiral in iz Ukrajine pobegnil nazaj v Rusijo, kjer je poiskal pomoč aktivistov za človekove pravice, ki so ga pomagali skriti, saj so mu bili za petami ljudje Jevgenija Prigožina, zloglasnega oligarha in šefa Wagnerja.

Ker v Rusiji ni bil varen, je preko rudarskega mesta Nikel v regiji Murmansk pobegnil iz Rusije tako, da je prečkal zamrznjeno reko Pasvik, medtem ko so na meji nanj menda streljali ruski graničarji, a so na srečo zgrešili, je povedal za portal Gulag. Nekdanji plačanec se je na Norveškem predal tamkajšnjim oblastem in zaprosil za politični azil, trenutno je nastanjen v Oslu v zaporu za begunce. V zameno za azil je pripravljen pred sodiščem pričati o ruskih vojnih zločinih, aktivnostih likvidacijske skupine Wagner in Prigožinovi vlogi pri vsem tem.

YouTube
Andrej Medvedev