zatika se

Na Hrvaškem zasežena Medvedčukova jahta ostaja v Trogirju

M. T. V.
13. 1. 2023, 19.38
Posodobljeno: 13. 1. 2023, 19.49
Deli članek:

Čeprav je Ukrajina napovedala, da bo 200 milijonov vredno plovilo prodala na dražbi, za to še ni urejenih vseh pravnih predpisov. Očitno bo na dražbo treba še malo počakati.

Tjerk Zweers/Wikipedia
Jahta Royal Romance

Marca lani so po začetku vojne v Ukrajini aretirali ukrajinskega oligarha Viktorja Medvedčuka, ki je velik zaveznik in podpornik ruskega predsednika Putina. Takrat je bila ena od njegovih jaht, Royal Romance, vredna več kot 200 milijonov dolarjev, zasidrana na Hrvaškem, tako da so jo zaplenile hrvaške oblasti. Hrvaško sodišče je razsodilo, da več kot 92 metrov dolgo jahto, ki je trenutno zasidrana v Trogirju, dobi ukrajinska agencija Arma, ki je zadolžena za iskanje s korupcijo pridobljene lastnine, ta pa je prejšnji mesec razglasila, da bo razkošna ladja prodana na dražbi.

A očitno bo superjahta še nekaj časa ostala na Hrvaškem, saj je portal Index ugotovil, da zakon o Armi določa, da dražbo lahko izvede le pravna oseba, ki je izbrana na natečaju, postopek natečaja, izbire izvršitelja in tudi pogoje prodaje pa določi Kabinet ministrov Ukrajine. A postopek se ni še niti začel, pravzaprav morajo še sprejeti določene pravne akte, da bo postopek prevzema jahte in njene prodaje sploh lahko stekel. Očitno bo Royal Romance še nekaj časa zasidrana v Trogirju.