nekaterih farmacevtskih izdelkov ni

»Prišli smo do sramotnega stanja, ko v Sloveniji nekaterih zdravil ni več«

Polona Krušec
13. 1. 2023, 18.21
Posodobljeno: 13. 1. 2023, 18.24
Deli članek:

Novo leto se je začelo s pomanjkanjem nekaterih zdravil, med njimi antibiotikov za otroke, kar se v zadnjih dvanajstih mesecih ni zgodilo prvič. Skrbi tudi pomanjkanje zdravil za epilepsijo, pri čemer Društvo Viljem Julijan opozarja, da je lahko to, da hudo bolni otroci ostanejo brez njih, tudi življenjsko ogrožajoče.

Dreamstime
Ospamox in Hiconcil naj bi bila ponovno na voljo konec januarja.

Prejšnji teden je Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke Republike Slovenije (JAZMP), sporočila, da se pojavljajo začasne motnje v preskrbi s posameznimi zdravili. Pojasnila je, da so vzroki za njihov nastanek različni in so lahko povezani s proizvajalčevo zalogo učinkovine, proizvodnimi omejitvami, distribucijo končnega izdelka, v slovenskem primeru dodatno še z velikostjo trga, saj se le najbolj prodajana zdravila v Sloveniji prodajajo v tako velikih količinah, da je za našo državo narejena celotna proizvodna serija, pri vseh ostalih si serijo delimo z drugimi državami, kar poveča potrebo po usklajevanju proizvodnih naročil.

V zadnjih dveh letih je po njenih besedah zaradi pandemije prišlo še do novih razlogov za pomanjkanje nekaterih zdravil, in sicer zaradi izpadov proizvodnje »necovidnih« zdravil, saj je moralo priti do prioritiziranja proizvodnje zdravil in cepiv proti covidu-19. Svoje so naredila tudi večtedenska zaprtja najpomembnejših pristanišč in proizvodnih mest zdravilnih učinkovin zunaj EU, pa tudi čez noč spremenjene potrebe po posameznih zdravilih oziroma skupinah zdravil, kot denimo zdaj, ob sezonskem valu prehladnih obolenj in virusnih ter bakterijskih okužb.

To je treba storiti

JAZMP je ob problemu izpostavila, da je v večini primerov mogoče v dogovoru med zdravnikom in bolnikom najti neposredno zamenjavo. »V idealnem primeru v obliki zdravila drugega proizvajalca, ki vsebuje enako učinkovino v enaki farmacevtski obliki in jakosti. Če le to ni na voljo, se poskuša z zdravilom v sorodni farmacevtski obliki ali zdravilom, ki vsebuje učinkovino enakega ali vsaj zelo podobnega delovanja, le v najredkejših primerih je treba povsem prilagoditi način zdravljenja.«

V Sloveniji je trenutno najbolj pereče pomanjkanje zdravil z amoksicilinom v farmacevtskih oblikah, ki so namenjene otrokom – peroralnih suspenzijah oziroma sirupih. Gre za antibiotika Ospamox in Hiconcil. Oba naj bi bila spet dostopna konec meseca, v tednu med 23. in 27. januarjem.

V vmesnem času si je pri otrocih, ki potrebujejo zdravljenje z amoksicilinom, mogoče pomagati z zdravili, ki so na voljo v obliki disperzibilnih tablet, je še sporočila JAZMP. »Tovrstno zdravljenje je odobreno za otroke, starejše od šestih mesecev. Pri najmlajših in pri bolnikih, ki bi raje kot farmacevtsko obliko zamenjali učinkovino, je mogoče uvesti zdravljenje z drugimi antibiotiki, ki so na voljo v obliki peroralnih suspenzij, kot so na primer azitromicin, cefaklor, cefprozil, cefiksim, cefuroksim, fenoksimetilpenicilin, miokamicin. Prepričani smo, da bodo bolniki oziroma njihovi starši v dogovoru z zdravniki našli ustrezno zdravljenje v okviru predstavljenih možnosti.«

Življenjsko pomembna

Bolj skrb vzbujajoče je pomanjkanje zdravil za otroke z epilepsijo, kot so Depakine, Petnidan in Rivotril. Ponovno naj bi bila spet dostopna začetek februarja, razen Rivotrila, ki bo morda na voljo celo še malo pozneje.  

Društvo Viljem Julijan, ki nudi pomoč in podporo otrokom z redkimi boleznimi in njihovim družinam, je stanje s pomanjkanjem zdravil označilo za »žalostno in sramotno«. Zato so se prejšnji teden odločili vzpostavili kontaktno in operativno točko, prek katere staršem ponujajo pomoč pri iskanju zdravil. »Žal smo prišli do zelo nizke, sramotne in nedopustne situacije, ko v Sloveniji nekaterih zdravil za otroke praktično ni več mogoče dobiti. To so tudi zdravila proti epilepsiji, ki so življenjsko potrebna, saj je epilepsija lahko življenjsko ogrožajoča. Vsi starši, ki za svojega otroka ne morete dobiti zdravil, na primer protiepileptikov, antibiotikov, protibolečinskih tablet, se nam oglasite in pomagali vam bomo tako pri nabavi kot pri financiranju zdravila,« se je glasil njihov poziv.

Nejc Jelen iz Društva Viljem Julijan je sporočil, da se jim je v samo nekaj dneh oglasilo 35 staršev, ki so zaprosili za pomoč. »Stekla je hitra akcija na način, da smo zbrali informacije, katera zdravila konkretno potrebujejo, nato pa smo se odpravili v Avstrijo in preverili, ali imajo  v njihovih lekarnah ta zdravila na voljo. Na srečo so bila, vendar samoplačniško. Sredstva za njihov nakup smo namenili iz Sklada Viljem Julijan, finančno staršev nismo bremenili,« je povedal Jelen.

Uspelo jim je dobiti premostitveno količino različnih zdravil za epilepsijo, ki jih je pri nas zmanjkalo. Nekatera stanejo okoli deset evrov na pakiranje, druga pa lahko tudi okoli 200 evrov, kar večinoma, kot pravi Jelen, pokrije otrokovo potrebo po zdravilu za en mesec. Za zdaj so za nakup zdravil iz sklada namenili med 1500 in 2000 evri.

Tudi zanj so poskrbeli

»Mark bi pretekli vikend ostal brez nujnega in življenjsko pomembnega protiepileptičnega zdravila, saj ga njegovi starši pri nas niso mogli več dobiti, zato smo v Društvu Viljem Julijan napeli vse moči, da smo fantku še pravočasno pridobili to zdravilo iz tujine in smo mu ga tudi pravočasno dostavili. Epilepsija je namreč zelo hudo zdravstveno stanje, ki lahko privede do življenjske ogroženosti in hospitalizacije na intenzivnem oddelku,« je sporočil Jelen. Če želite prispevati v sklad, iz katerega društvo črpa denar za nakup zdravil v tujini, to lahko storite z donacijo prek SMS-sporočila. Ključno besedo VJ5 pošljite na 1919 (v tem primeru prispevate 5 evrov), lahko pa znesek v poljubni višini nakažete tudi na transakcijski račun (TRR) dobrodelnega Sklada Viljem Julijan: SI56 0400 1004 6908 898.

V Društvu Viljem Julijan bodo organizirali tudi skupinski sestanek v zvezi s problematiko, vse z namero, da bi se poiskale sistemske rešitve, ki bi zagotovile sprejetje ukrepov, da do pomanjkanja zdravil ne bi več prihajalo. »Na sestanku bi med drugim potekal pogovor glede posodobitve seznama nujnih zdravil, krepitve blagovnih rezerv zdravil in izboljšanja pravočasnega obveščanja o predvidenem pomanjkanju zdravil s strani dobaviteljev/proizvajalcev zdravil,« so sporočili. Na dogodek so povabili predstavnike ministrstva za zdravje, Lekarniške zbornice Slovenije, Javne agencije Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke, veletrgovce zdravil ter zastopnike in uvoznike zdravil.