vojna bo še dolga

Ni izključeno, da ne bo vojna v Ukrajini prerastla v vojno med Rusijo in Natom

M. T. V.
13. 1. 2023, 15.08
Posodobljeno: 13. 1. 2023, 15.16
Deli članek:

Švedska ambasadorka na Hrvaškem opozarja, da bo kriza v Ukrajini trajala še dolgo in da ne moremo zatrditi, da ne bo eskalirala v še kaj hujšega.

Profimedia
Vojna v Ukrajini lahko eskalira.

Švedska ambasadorka v Zagrebu, Diana Madunic, je za hrvaški portal Index dejala, da ne moremo izključiti možnosti, da ne bo ruska invazija Ukrajine prerastla v vojno med Rusijo in Natom. »Preveč je znakov, ki kažejo na to, da bo ta spor še dolgo trajal. In ne smemo pozabiti, da ni izključeno, da ne bo ta vojna prerastla v vojno med Rusijo in Natom

Ker je Švedska z letošnjim letom prevzela predsedovanje Svetu Evropske unije, bo njena prva skrb varnost in enotnost EU. »To je naša prioriteta. Verjamemo, da je enotnost naša moč, brez nje smo veliko šibkejši, kar bi šlo v tej vojni v korist ruskega predsednika Vladimirja Putina. Ukrajini moramo še najprej nuditi politično, gospodarsko, vojaško, humanitarno podporo in pomoč pri rekonstrukciji dežele,« je dejala.

Zaskrbljena pa je tudi nad nazadovanjem demokracije v svetu. »Vse več držav je postalo liberalnih demokracij, a zdaj smo priče počasnemu dušenju medijev in civilne družbe.

Facebook
Diana Madunic