Sporazum

Konec ugibanj: Ministrstvo in Fides srečala "zdrava pamet"

S.R./STA
13. 1. 2023, 13.48
Posodobljeno: 13. 1. 2023, 13.59
Deli članek:

O tem, kaj natančno je prevladalo na torkovi mediaciji med ministrstvom za zdravje in sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides, da je prišlo do dogovora oziroma sporazuma, nam ni treba več ugibati. Kot je danes dejal sam zdravstveni minister, je namreč prevladala zdrava pamet.

Bobo
Vodja pogajalske skupine Fidesa Gregor Zemljič.

Kot je znano, so vlada in Fides v torekpo mediaciji, ki so jo vodili v Slovenskem zdravniškem društvu, parafirali stavkovni sporazum. Vlada je parafiran sporazum potrdila v četrtek, minister za zdravje Danijel Bešič Loredan pa naj bi ga podpisal prihodnji petek. Kot je ob robu današnje predstavitve strategije digitalizacije dejal minister, je pri sporazumu prevladala zdrava pamet. Obe strani sta se po njegovi oceni soočili z dejstvom, da bo rešitve treba poiskati za skupno mizo, prek pogajanj o novem plačnem stebru za zdravstvo.

Kot ključno sporočilo stavkovnega sporazuma je izpostavil stališče vlade, da niti zdravniki niti drugo zdravstveno osebje niso krivi za stanje v zdravstvenem sistemu, saj je do trenutnega stanja vodilo dogajanje preteklih let. Prav tako je minister izpostavil stališče vlade iz sporazuma, da je treba vsakršno obliko nasilja v zdravstvu obsoditi.

Skupne rešitve za reformo zdravstvenega sistema in obvladovanje trenutne problematike v zdravstvu bosta strani zdaj iskali za skupno mizo, je napovedal: "Seveda stoodstotnega kompromisa ne bo nikoli, moramo pa priti do tega, da se strinjamo v petih od sedmih postavkah in to potem skupaj udejanjiti v zdravstveno reformo."

Enakovreden tvorec

Sporazum med drugim predvideva razreševanje nekaterih stavkovnih zahtev Fidesa v že pred tem predvidenem ločenem plačnem stebru za zdravstvo. Če ta do 1. januarja 2024 ne bo stopil v veljavo, bo vlada plačna nesorazmerja zdravnikov in zobozdravnikov odpravila v ločenih pogajanjih v okviru posebnega plačnega stebra le za zdravnike in zobozdravnike.

Tudi podpredsednik Fidesa Gregor Zemljič je po vladni potrditvi parafiranega stavkovnega sporazuma ocenil, da je razum prevladal na obeh straneh. Pri dvigu plač za najbolj izkušene zdravnike so sicer morali narediti korak nazaj, a so zdravniki z dogovorjenim reševanjem večine zahtev v plačnem stebru za zdravstvo postali njegov enakovreden tvorec.

Fides je enodnevno opozorilno stavko zdravnikov in zobozdravnikov napovedal decembra, med drugim zaradi nezadovoljstva z napovedanim dvigom zdravniških plač - ta naj bi plačna nesorazmerja še poglabljal - pa tudi zaradi odnosa ministra za zdravje do zdravnikov.