Primerjave

Zakaj je prikolica v hrvaškem Bauhausu dražja kot v slovenskem

R.T.
12. 1. 2023, 21.34
Posodobljeno: 12. 1. 2023, 21.40
Deli članek:

Hrvati po uvedbi evra ugotavljajo, da so cene v njihovih trgovinah pogosto višje kot v Sloveniji in Italiji.

Bauhaus
Levo letak za izdelke na Hrvaškem, desno za izdelke v Sloveniji.

Po sprejemu evra so primerjave lažje in razlike v cenah bolj v oči bijoče, čeprav so obstajale že prej. Kdor si je vzel nekaj sekund za preračunavanje, je to lahko brez težav ugotovil, čeprav je tudi res, da so nekateri po novem letu zaokrožili ceno za nekaj centov navzgor.

Pri Indexu so danes izpostavili reklamni katalog Bauhausa, ki je enak za slovensko in hrvaško tržišče. Cene za iste izdelke pa so različne. Avtomobilska prikolica v Bauhasovih trgovinah na Hrvaškem stane 663 evrov, v Sloveniji pa 498 evrov. Za vrtna hiško je treba v Sloveniji odšteti 399 evrov, na Hrvaškem 464 evrov. Nekaj izdelkov je cenejših tudi na Hrvaškem, a le za en ali dva evra, pišejo na spletni strani Indexa.

Od kod takšne razlike? Odgovor se skriva v višini davka na dodano vrednost. Hrvaška ima drugo najvišjo splošno stopnjo DDV v EU (25 odstotkov). Višjo ima le Madžarska (27 odstotkov), a tam se breme potrošnika olajša zaradi nižjih trošarin. Preračunano na BDP (bruto domači proizvod države) pa so davki na blago in storitve najvišji prav pri naših južnih sosedih. In takšen je bil tudi del odgovora družbe Bauhaus na vprašanje, zakaj se razlikujejo cene povsem enakih izdelkov v njihovih trgovinah v Sloveniji in na Hrvaškem. Drugi del pa se skriva v različnih nabavnih cenah, stroških dostave do trgovin in drugi logistični stroški.