Tragedija v Dalmaciji

Nosečnica več ur čakala helikopter, pozneje je na trajektu rodila mrtvo dete

R.T.
11. 1. 2023, 14.01
Posodobljeno: 11. 1. 2023, 14.28
Deli članek:

Da prebivalci hrvaških otokov spopadajo s kroničnimi težavami pri zagotavljanju nujnega medicinskega prevoza, je danes s pretresljivim zapisom opozorila županja pristaniškega mesta Supetar.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Supetar, kjer so po navedbah županje Ivane Marković včeraj doživeli prav posebno tragedijo, je največje mesto na otoku Brač in skupaj šteje približno 3200 prebivalcev. Kot je v daljšem zapisu na Facebooku pojasnila županja, se je včeraj ob 8. uri zjutraj pri ginekologu v njihovem mestu znašla nosečnica, ki je zaradi krvavenja potrebovala nujno pomoč. Slednji jo je poslal na tamkajšnjo urgenco v ambulanti zavoda za nujno medicinsko pomoč splitsko-dalmatinske županije, a imajo tudi tam omejene možnosti zdravljenja, nujen je bil odhod v bolnišnico. Nesreča je hotela, da sta bila oba gliserja, reševalna čolna, pokvarjena, zato je nesrečnica več ur čakala na helikopter, ki bi jo prepeljal v splitsko bolnišnico. Slednji jo je njenih besedah odpeljal šele po 11.30 uri, tako je splitsko bolnišnico še pred njo dosegel njen soprog, ki ni čakal na helikopter, temveč se je čez morje odpravil z rednim trajektom.

V bolnišnici je ženska nato doživela novo razočaranje, saj zdravniki niso uspeli rešiti otrokovega življenja. Poslali so jo domov ter jo opremili z zdravili za umetno prekinitev nosečnosti in sprožitev splava. Ženska je ponoči znova trpela za hudimi bolečinami, zato je s soprogom zjutraj sedla na trajekt in se znova odpravila proti splitski bolnišnici. Rodila je na trajektu v avtomobilu, pri čemer ji je pomagal soprog.

Ni besed

»Z ogorčenjem, občutkom poraza in v šoku zaradi družine in dejstva, da se lahko kaj takega zgodi danes, v letu 2023, v drugem največjem mestu na Hrvaškem ter na enem od najbolj razvitih in naseljenih otokov na Hrvaškem,« je zapisala županja ter ob tem poudarila, da je Brač od celine oddaljen vsega približno 16 kilometrov, pa se je za nerojenega otroka ene družine to izkazalo za usodno. Markovićeva je sicer priznala, da tega, ali bi plod lahko rešili, če bi včeraj bolnišnico dosegla pravočasno, seveda nikakor ne morejo vedeti, a dejstvo ostaja, da je nesrečnica splavila.

Županja je še opozorila, da je v zadnjem obdobju prejemala vse več informacij o tem, da nujna medicinska pomoč z gliserji ne deluje, kot bi morala, a naj bi ji odgovorni vselej odgovarjali, da vse deluje brezhibno. Ob tem jo za dodatno grozo sledilo še dejstvo, da je nesrečnica naslednji sama splavila v avtomobilu, kjer ji je ob strani stal le soprog. »Iskreno nimam besed, kako bi vse to opisala, težko je opisati travmo družine in nimam besed, da bi jih potolažila,« je še poudarila županja.

Kot poroča portal Index.hr, so jim s splitsko-dalmatinske policijske uprave odgovorili, da s primerom niso seznanjeni. Na odgovore ministrstva za zdravje, splitske bolnišnice in zavoda za nujno medicinsko pomoč splitsko-dalmatinske županije še čakajo.

Facebook
Zapis županje hrvaškega mesta Supetar.