v domu upokojencev

Vinko z nožem nad Srečka; poskusa umora ne priznava, odškodnine ne bo plačal

J.V./STA
11. 1. 2023, 12.55
Posodobljeno: 11. 1. 2023, 13.02
Deli članek:

Krvavi incident se je odvijal januarja lani v domu upokojencev v Preboldu.

STA
Obtoženi Vinko Pohar krivde ne priznava.

Na celjskem okrožnem sodišču obtoženi Vinko Pohar le ni priznal poskusa umora sostanovalca v domu upokojencev v Preboldu januarja lani. Zavrnil je tudi zagovor, saj da je že vse povedal med zaslišanjem pri preiskovalnem sodniku. Obtožba ga bremeni poskusa umora na zahrbten način, za kar 64-letniku grozi do 30 let zapora. Nadomestna tožilka Marjeta Kreča je na današnji obravnavi poudarila, da je žrtev, 71-letnega Srečka Hladina, z nožem zabodel v levi del vratu, medtem ko je spal.

Sodišče je danes zaslišalo tudi oškodovanca, ki je povedal, da ga je Pohar med napadom držal za obe roki, z eno nogo pa ga je pritiskal v telo. Ne ve, kako je uspel odriniti Poharja, ko je vstal s postelje, pa se je napotil v domsko ambulanto po zdravniško pomoč. Nato so ga odpeljali na zdravljenje v celjsko bolnišnico. Hladin predvideva, da je bil Pohar med dejanjem pod vplivom alkohola. Sprta sicer nista bila, je zatrdil. Po njegovi oceni je napad trajal okrog pet minut. Dodal je še, da sta bila s Poharjem sostanovalca pol leta.

Hladin od Poharja, ki ga po uradni dolžnosti zastopa odvetnik Primož Koščak, zaradi napada zahteva plačilo 20.000 evrov odškodnine, ki pa je obtoženi ne namerava plačati. Tudi sicer se 64-letnik na sodišču ves čas razburja: nad očitki, odvetnikom, sodnico, tožilko ... Na zadnjem naroku je zahteval izločitev sodnice Ingrid Lešnik in tožilke Katje Leban, vendar je bila zahteva s strani predsednice sodišča Petre Giacomelli zavrnjena. O krivdi bi se sicer 64-letnik moral izjasniti že lani poleti, a je vedno znova poskrbel za kakšen "tehnični" zaplet.