»Tukaj smo, ker nam kradete prihodnost«

FOTO: Vdrli v zapuščeno vas in iz nje začeli odstranjevati aktiviste

S.R.
11. 1. 2023, 11.22
Posodobljeno: 11. 1. 2023, 11.50
Deli članek:

Nemška policija danes v zapuščeni vasici Lützerath nadaljuje operacijo, v okviru katere želijo z območja odstraniti podnebne aktiviste.

Profimedia
V vasi Lützerath so se udomačili podnebni aktivisti.

V bližini Lützeratha nedaleč od Mönchengladbacha v nemški zvezni deželi Severno Porenje-Vestfalija se namreč nahaja odprt premogovnik, ki ga želi nemški energetski velikan RWE širiti. Proti tej širitvi protestira več kot tisoč podnebnih aktivistov, ki so se utaborili v zapuščenem naselju, ki naj bi ga zaradi širitve pričeli uničevati. Dogajanje v Lützerathu je za podnebne aktiviste postalo simbol upora proti fosilnim gorivom, ki je še poglobil napetosti med aktivisti ter nemško vlado in energetskim sektorjem. V Berlinu se po njihovem mnenju odločajo za povsem zgrešeno podnebno politiko, a jim ta odgovarja, da smo v času energetske krize, k čemur je v veliki meri prispevala vojna v Ukrajini. V Nemčiji so namreč zaradi energetske krize letos ponovno zagnali zaprte termoelektrarne.

»Tukaj smo, glasni smo, ker nam kradete prihodnost,« so po poročanju tiskovne agencije Reuters danes skandirali protestniki, ki so okoli barikad, zgrajenih iz zabojnikov, sklenili človeške verige. Mednje so se nato zagnali policisti v čeladah, protestniki pa so odgovorili z metanjem steklenic in kamnov, po navedbah policije celo molotovk.

Profimedia
Današnja policijska akcija v vasi Lützerath.

Sodišče odločilo

Pri RWE so protestniki sicer danes zjutraj aktiviste znova pozvali, naj spoštujejo vladavino prava in zaključijo z nezakonito zasedbo zgradb, ki pripadajo podjetju. Regionalno sodišče je namreč v ponedeljek znova potrdilo prejšnjo odločitev, da območje, kjer se nahaja zapuščena vasica, vključno z zgradbami, pripada podjetju RWE.

Nemški koncern RWE je na podlagi sporazuma z nemško vlado dobil dovoljenje za širitev premogovnika. V skladu s sporazumom naj bi petim vasem v bližini prizanesli, Lützerath pa porušili, da bi tako naredili prostor za izkopavanje.

Policija je barikade in aktiviste začela odstranjevati že včeraj. Pri posredovanju naj bi pomagale policijske sile iz vse države, celoten postopek pa naj bi trajal do štiri tedne. Po ocenah oblasti se v zapuščenih stavbah zadržuje približno 300 aktivistov, ki želijo preprečiti porušenje zaselka, je včeraj poročala STA.