kaos na letališčih

Letala v Ameriki zaradi »tehnične napake v informacijskem sistemu« nekaj ur ostala na tleh

M. T. V.
11. 1. 2023, 13.55
Posodobljeno: 11. 1. 2023, 15.09
Deli članek:

Zaradi pokvarjenega računalniškega sistema za obveščanje pilotov o nevarnostih med leti, so v ZDA začasno ustavili vse lete. Pravijo, da zaenkrat ni dokazov, da bi šlo za kibernetičen napad.

Pixabay
Letala ostajajo na letališčih.

Opoldne je prišlo do preplaha v ameriškem letalskem potniškem prometu: zaradi »napake v informacijskem sistemu«, ki med letom obvešča pilote o morebitnih nevarnostih, so začasno zaustavili vse notranje in tudi mednarodne lete. Nacionalna Zvezna uprava za letalstvo (Federal Aviation Administration - FAA) je potrdila, da se je pokvaril računalniški sistem za nadzor letov, in sicer je šlo za izpad sistema, imenovanega Notice to Air Missions System, ki pilote ves čas obvešča o potencialnih nevarnostih, tako da letala nekaj časa niso mogla varno vzletati ali pristajati.

Izpad sistema je vplival na vse letalske prevoznike po vsej državi, zato so morali prizemljiti vsa letala, ki tisti trenutek niso bila v zraku, kar je seveda vplivalo na zamude v letalskem prometu, prestavljenih je bilo menda več kot tisoč letov, več kot sto pa je bilo odpovedanih. Potniki so seveda besni, nekateri že več ur čakajo na informacije, ali bodo danes sploh lahko odleteli.

Pri FAA so potrebovali kar nekaj časa, da so odpravili napako in sistem za obveščanje počasi spet usposobili ter začeli postopoma spet sproščati letalski promet. Kaj je povzročilo izpad sistema, zaenkrat še ni znano, so pa zagotovili, da bodo stvar temeljito preiskali.

O dogajanju je bil obveščen tudi ameriški predsednik Joe Biden, iz njegovega kabineta sporočajo, da ni nobenih dokazov, da bi lahko šlo za kibernetični napad, je pa vseeno že sprožil uradno preiskavo.