Rakete zgrešile cilj

FOTO: Ruske navedbe o napadu z več kot 600 mrtvimi ukrajinskimi vojaki laž in propaganda

S.R.
9. 1. 2023, 08.02
Posodobljeno: 9. 1. 2023, 08.14
Deli članek:

Ukrajinske oblasti so že včeraj ostro zanikale navedbe Moskve, da bi bilo v napadih na vojašnici v mestu Kramatorsk ubitih več kot 600 ukrajinskih vojakov. Njihove navedbe so potrdili tudi novinarji več medijskih hiš.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V ruski vojski so namreč navedli, da so v maščevanju na novoletni napad na njihove vojake v okupirani Makijivki na jugu Ukrajine, v katerem je po njihovem štetju umrlo 89 vojakov, po ocenah številnih, tudi ruskih komentatorjev, pa v resnici morda celo 300 ali več, izvedli obsežen napad na ukrajinski vojašnici na območju Kramatorska, v katerih naj bi se nahajalo 1300 ukrajinskih vojakov.

Kot je že včeraj dejal tiskovni predstavnik ukrajinske vojske Sergij Čerevati, gre za še en primer ruske propagande. Dejal je, da napad ni terjal žrtev v ukrajinski vojski, a je poškodoval civilno infrastrukturo. Po podatkih župana Kramatorska Oleksandra Hončarenka sta bili v napadih poškodovani dve šolski zgradbi in osem stanovanj.

Na kraj, kjer naj bi po ruskih navedbah konec tedna umrlo veliko število ukrajinskih vojakov, so se odpravili tudi številni novinarji. Med prvimi se je tam znašel novinar finske javne radiotelevizije YLE Antti Kuronen, nato je s kraja poročal še italijanski novinar pri La Repubblici Daniele Raineri. Oba sta poročala, da so ruske rakete zgrešile svoje cilje, pri čemer sta objavila tudi fotografije kraterjev pred obema zgradbama. Da so rakete zgrešile svoje tarče, so včeraj s terena poročali tudi novinarji tiskovne agencije Reuters, ki so prav tako obiskali študentska domova, v katerih naj bi se nahajali ukrajinski vojaki. Po njihovih navedbah ni nobenih znakov, da bi bili tam nameščeni ukrajinski vojaki in da bi prišlo do kakršnih koli žrtev.