policija prevzela nadzor

Kaos v Braziliji, privrženci bivšega predsednika napadli kongres

J.P./STA
9. 1. 2023, 06.32
Posodobljeno: 9. 1. 2023, 08.05
Deli članek:

Brazilska policija je nekaj ur potem, ko so privrženci bivšega predsednika Jairja Bolsonara napadli in zavzeli med drugim kongres, vrhovno sodišče in sedež vlade, ponovno vzpostavila nadzor.

Profimedia
Brazilska policija je prevzela nadzor v prestolnici.

Napad v slogu privržencev bivšega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki so 6. januarja 2021 napadli zvezni kongres, so obsodili po vsem svetu.

Ministrstvo za zunanje zadeve se je pridružilo številnim mednarodnim obsodbam. Izgrede so na Mladiki označili za nesprejemljive, veleposlaništvo Slovenije v Braziliji pa za zdaj odsvetuje vsa nenujna potovanja v brazilsko prestolnico.

Ameriški predsednik Joe Biden je tvitnil, da obsoja napad na demokracijo in miren prenos oblasti v Braziliji. "Brazilske demokratične ustanove imajo našo polno podporo, volje brazilskih volivcev pa se ne sme spodkopavati," je tvitnil Biden.

Poskus državnega udara

Sekretariat nacionalnega kongresa je sporočil, da je policija iz zgradbe odstranila vse vsiljivce. Po navedbah policije bodo prijeti v stavbi nacionalnega kongresa med drugim odgovarjali za poskus državnega udara, nezakonit vstop v javno ustanovo in uničenje javne lastnine.

Brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva, ki je lani v drugem krogu volitev premagal Bolsonara, je zaradi izgredov v prestolnici razglasil izredne razmere, ki bodo trajale najmanj do konca januarja ali do preklica. Zagotovil je, da bodo "vandale" polovili in odkrili kdo stoji za njimi.

Velike skrivnosti pri tem ni, saj Bolsonarovi privrženci vse od konca drugega kroga volitev pa tudi pred tem protestirajo in trdijo, da je Jair Bolsonaro izgubil zaradi prevar. Tako kot Trumpovi privrženci v ZDA, tudi brazilski uporniki niso ponudili nobenih dokazov o prevarah. Bolsonaro poraza še ni priznal, dva dni pred inavguracijo Lule pa je odpotoval na Florido. Tam v Mar a Lagu živi Trump.

Guverner zveznega okrožja Ibaneis Rocha je po napadu privržencev poraženega Bolsonara odpustil vodjo varnostne službe v prestolnici Andersona Torresa. Ta je podpornik Bolsonara, Rocha pa ga je po volitvah obdržal na položaju.

"Odločil sem se, da ga razrešim, hkrati pa sem na ulice poslal vse varnostne sile, da aretirajo in kaznujejo odgovorne," je zapisal Rocha.

Vodja Lulove vladajoče Delavske stranke (PT) je pa je delno odgovornost za napad pripisala Rochi. "Vlada zveznega okrožja je bila neodgovorna," je sporočila Gleisi Hoffmann.

"To je zločin proti demokraciji, proti volji volivcev in za druge interese. Za vse kar se dogaja, sta odgovorna guverner in njegov varnostni minister, ki je podpornik Bolsonara," je dodala.

Lule v času napada ni bilo v prestolnici, ampak je bil v mestu na jugovzhodu države Araraquara, ki so ga prizadele hude poplave.

"Ti fašistični fanatiki so storili nekaj, česar v zgodovini naše države še nismo videli. Odkrili bomo kdo so ti vandali in jih bomo ostro kaznovali v skladu z zakonom," je sporočil 77-letni levičar Lula.

Profimedia
Brazilska policija je prevzela nadzor v prestolnici.

Okrog 5000 ljudi

Do napada je prišlo teden dni po inavguraciji, vendar je varnostne sile ujel na levi nogi. "Jaz bi temu rekel nesposobnost, nepripravljenost ali celo zloba s strani tistih, ki so odgovorni za javno varnost v zveznem območju. To ni prvič," je po poročanju brazilskih medijev dejal Lula in napovedal kaznovanje odgovornih.

Po uvodnih ocenah brazilskih medijev se je napada na javne ustanove udeležilo okrog 5000 ljudi, kar pomeni, da se bodo aretacije vrstile še nekaj časa.

Bolsonaro je trdil, da volilni stroji v drugem krogu volitev niso delovali kot bi morali in je od sodišča pristojnega za volitve zahteval razveljavitev izidov.

Predsednik vrhovnega volilnega sodišča Alexandre De Moraes je Bolsonarovo zahtevo zavrnil kot nezakonito in noro ter zagotovil, da je bilo mogoče vse elektronske glasovnice jasno, varno in celovito identificirati.

Za Bolsonarove privržence to ni bilo dovolj in so še naprej protestirali ter zahtevali posredovanje vojske.