DRUGE OBVEZNOSTI

Robert Golob nima časa za srečanja z najpomembnejšimi ljudmi na svetu

Žiga Kariž
9. 1. 2023, 06.05
Deli članek:

Čez teden dni se bo v mondenem švicarskem letovišču Davosu začel že 53. Svetovni gospodarski forum. Naš predsednik vlade za srečanja z najpomembnejšimi ljudmi na zemeljski obli nima časa.

STA
Robert Golob se ne bo podal v Davos.

V švicarskem Davosu bo med 16. in 20. januarjem potekal 53. Svetovni gospodarski forum, ki je vsako leto stičišče svetovnih voditeljev tako v gospodarstvu kot politiki in širši družbi. Letošnja tema srečanja, v katerega so uprte vse oči sveta, je reševanje energetske in prehranske krize v okviru novega sistema za podnebje in naravo, razprava pa bo potekala tudi o soočanju gospodarstva z visoko inflacijo in o geopolitičnih tveganjih, ki so z vojno v Ukrajini močno narasla.

Svetovna smetana

Med letošnjimi vidnimi udeleženci bo predsednica Evropske centralne banke Christine Lagarde, direktorica Mednarodnega denarnega sklada Kristalina Georgieva, predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, nemški predsednik vlade Olaf Scholz, predsednik španske vlade Pedro Sanchez, posebni odposlanec ameriške vlade za okolje John F. Kerry, Alain Berset, predsednik švicarske konfederacije, generalna direktorica svetovne trgovinske organizacije Ngozi Okonjo-Iweala, na družbenih omrežjih pa so organizatorji izpostavili tudi prihod hrvaškega predsednika vlade Andreja Plenkovića.

Profimedia
Svetovni ekonomski forum bo v Davosu potekal med 16. in 20. januarjem.

Pomembnejši opravki?

Na srečanju pa ne bo predsednika naše vlade Roberta Goloba, čeprav je vabilo na srečanje prejel. Uradna obrazložitev njegove odsotnosti je, da ima v tem času druge opravke. Namesto njega bo v Davos odpotovala zunanja ministrica Tanja Fajon. Kljub dejstvu, da energetska kriza in zlom zdravstva pri reševanju terjata aktivno vlogo predsednika vlade, bi bilo v trenutku, ko se na novo riše geopolitična realnost sveta, modro iti na srečanje največjih svetovnih vplivnežev z najmočnejšimi »igralci« oziroma z vodjo naše ekipe, če se izrazimo v športnem žargonu. Še posebno v luči tega, da bo reševanje energetske krize, kjer se je naš predsednik vlade znotraj EU izpostavil kot velik strokovnjak, ena glavnih tem srečanja, ki bo potekalo pod naslovom Sodelovanje v razdrobljenem svetu.

Pretekli predsedniki vlad redni udeleženci foruma

Foruma v Davosu se je redno udeleževal Janez Drnovšek, tam so bili tudi Janez Janša, Miro Cerar in Marjan Šarec. Slovenske delegacije so bile v preteklosti številne, saj so v Davosu priložnost iskali tudi gospodarstveniki in finančniki. Toda ni se zgodilo prvič, da je aktualni slovenski predsednik vlade manjkal na katerem od dogodkov, ki so lahko odličen podij za uveljavitev Slovenije in priložnost, da se glas naše majhne države sliši v globalnem kontekstu. Spomnimo se Marjana Šarca, ki je kot predsednik vlade izpustil priložnost, da bi na zasedanju v Strasbourgu nagovoril Evropski parlament.

Ekonomski forum Davos
Marjan Šarec je kot predsednik vlade obiskal Davos.

S kočijo v Davos?

Javnost bo zagotovo zanimalo, kako oziroma s čim se bo zunanja ministrica odpravila na pot. Marjan Šarec je namreč v Davos odpotoval z zloglasnim falconom, zaradi česar je bil s strani SDS deležen hudih očitkov. Ker je letenje z vladnim letalom te dni spet vroča tema, bo zanimivo spremljati odločitev o načinu potovanja Tanje Fajon.