»Vsaka napaka ima ime«

V Rusiji po najhujšem napadu na ruske sile v Ukrajini gnev uperili proti lastnemu poveljstvu

S.R.
3. 1. 2023, 20.20
Posodobljeno: 3. 1. 2023, 20.36
Deli članek:

Natančno število žrtev sobotnega ukrajinskega napada na zgradbo v okupiranem mestu Makijivka še ni znano, a dogodek močno odmeva predvsem v Rusiji. Nekateri govorijo celo o več sto mrtvih, pri čemer od poveljnikov zahtevajo celo kazensko odgovornost.

Profimedia
Žalovanje za padlimi vojaki v ruskem mestu Samara.

Ukrajinska vojska je s pomočjo zdaj že slovitega ameriškega mobilnega raketnega sistema himars za silvestrovo ruski vojski zadala hud udarec. Že če držijo informacije ruskega obrambnega ministrstva, ki poroča o 63 smrtnih žrtvah, gre za najbolj smrtonosen napad na ruske sile od začetka invazije, a kaže, da bi lahko bilo število žrtev še precej višje. Dogodek veliko razburjenja povzroča predvsem v Rusiji, kjer zlasti nacionalisti, tako imenovani vojaški blogerji in tudi nekateri politiki od oblasti zahtevajo kaznovanje ruskih poveljnikov, ki so v njihovih očeh odgovorni za tragedijo. Ukrajinci so namreč raketirali šolsko zgradbo, v kateri je bilo domnevno nastanjenih veliko število ruskih vojakov, v prvi vrsti tistih, ki so bili mobilizirani nedavno. Hkrati naj bi se ob zgradbi nahajalo skladišče streliva, zaradi česar so bile posledice še hujše.

»Kar se je zgodilo v Makijivki, je grozljivo,« je na Telegramu zapisal eden od bolj znanih ruskih vojaških blogerjev, ki se je obenem vprašal, komu je padlo na pamet, da tako veliko število vojakov namesti v eno zgradbo, kjer je lahko »še bedaku jasno, da bo, če pride do topniškega napada, število mrtvih in ranjenih veliko.« Dodal je še, da ima »vsaka napaka ime.«

Profimedia
Od šole v Makijivki so ostale le ruševine.

Glede resničnega števila mrtvih zgolj ocene

Služba za strateško komuniciranje ukrajinske vojske je število žrtev sicer postavila precej višje - po navedbah Kijeva je bilo v napadu ubitih 400 ruskih vojakov, še 300 pa naj bi bilo ranjenih, poroča STA.

Že samo dejstvo, da so ruske oblasti priznale 63 mrtvih, priča o tem, da je napad terjal resnično veliko žrtev. V primeru napada na bojno ladjo Moskva, vodilno ladjo ruske črnomorske flote, ki je nato potonila in na kateri se je nahajalo več sto mornarjev, je rusko obrambno ministrstvo denimo uradno priznalo le eno žrtev, svojci mornarjev pa še vedno čakajo na odgovore, kje se nahajajo njihovi domači. Glede na posnetke s kraja napada v Makijivki, ki je sicer že od leta 2014 pod nadzorom proruskih separatistov, je zgradba zravnana z zemljo. Ostale so le ruševine, skozi katere so se nato prebijali buldožerji. Tako ukrajinske oblasti kot številni ruski vojaški blogerji, sicer močni podporniki invazije, poročajo o več sto žrtvah, a jim ruske oblasti odgovarjajo, da so njihove ocene pretirane.

V več ruskih mestih so danes za preminule vojake pripravili žalno slovesnost. Največ ljudi se je zbralo v mestu Samara, upravnega središča istoimenske regije, iz katere naj bi prihajal največji delež mobiliziranih, ki so umrli v napadu. Slovesnost v Samari naj bi pozneje prerasla v shod podpornikov vojaškega posredovanja v Ukrajini. »Že tri dni nisem spala, Samara ni spala. Nenehno smo v stiku s soprogami naših fantov. Zelo je težko in strašljivo, a nas ne more zlomiti. Žalost združuje … Ne bomo oprostili in zmaga bo zagotovo naša,« je po poročanju ruske tiskovne agencije RIA na zborovanju dejala Jekaterina Kolotovkina, soproga enega lokalnih vojaških poveljnikov.

Profimedia
Žalovanje za padlimi vojaki v ruskem mestu Samara.

Dejstvo, da so bili mobilizirani vojaki nastanjeni v zgradbi poleg skladišča streliva, za povrh pa je bilo vse skupaj še na dosegu ukrajinskih raket, je ostro kritiziral tudi nekdanji poveljnik proruskih separatistov v Donbasu in pripadnik ruske varnostno-obveščevalne službe FSB Igor Girkin, ki je danes eden od najbolj razvpitih podpornikov invazije in hkrati kritikov ruskega obrambnega ministrstva. Tudi po njegovih navedbah je bilo v napadu ubitih ali ranjenih več sto ljudi. Oglasil se je tudi član ruskega senata in nekdanji namestnik zunanjega ministra Grigorij Karasin, ki zahteva ne samo maščevanje zoper Ukrajino in njene zaveznice iz zveze Nato, temveč tudi izvedbo »notranje analize.« Sergej Mironov, zakonodajalec in nekdanji predsednik zgornjega doma ruskega parlamenta, od poveljnikov, ki so dopustili, da se v nezaščiteni zgradbi nastani toliko ljudi, in »višjih organov, ki niso zagotovili ustrezne stopnje varnosti,« zahteva celo kazensko odgovornost.