Mrtvi vstajajo iz grobov

Izredne razmere na ulicah Buenos Airesa; zlate nogometaše rešili s helikopterji

J.V.
20. 12. 2022, 20.00
Posodobljeno: 20. 12. 2022, 23.06
Deli članek:

Slavje v argentinskem Buenos Airesu se je ob osvojitvi tretjega naslova svetovnih prvakov v nogometu se je sprevrglo v kaos. Na ulicah in trgih je bilo okoli štiri milijone ljudi.

Profimedia
Slavje se je sprevrglo v kaos.

V domovini tanga je te dni veselo kot že dolgo ne. Ob 12. uri po lokalnem času se je začela tako imenovana pot La Scaloneta - poimenovana po selektorju Lionelu Scaloniju, do središča prestolnice Argentine. Zaradi varnosti udeležencev, predvsem nogometašev in spremljevalcev na avtobusu, so argentinski mediji in Nogometna zveza Argentine večkrat spremenili podatke o poti avtobusa.

Osrednje prizorišče slavja je bila najširša avenija na svetu, Avenija 9. julija v središču Buenos Airesa pri slovitem obelisku, kjer so se zbrali milijoni. Nepregledne množice so sicer junake pozdravile že ponoči na letališču in v njegovi okolici. Vlada je 20. december razglasila za praznik, dela prost dan.

Profimedia
Na Aveniji 9. julija v Buenos Airesu se je zbrala nepregledna množica ljudi.

Argentinski nogometaši z Lionelom Messijem na čelu so v Katarju zgodbo pripeljali do srečnega konca, ko so v dramatičnem finalu s Francijo po 36. letih končno spet postali svetovni prvaki. Messi je bil izbran za najboljšega nogometaša turnirja, pri 35 letih pa je prejel lovoriko, o kateri je sanjal od otroštva. Zanimivost: Rodil se je le leto dni po tem, ko so Argentinci pod taktirko legendarnega Diega Armanda Maradone postali svetovni prvaki v Mehiki leta 1986.

Profimedia
V domovini tanga je veselo kot že dolgo ne.

Avtobus je za 12 kilometrov poti, manj od polovice predvidene, potreboval več kot tri ure, zato je policija odločila, da nogometaše evakuira s helikopterji, poroča El Clarin iz Buenos Airesa. Nogometaši so preleteli središče prestolnice in zahtevali, da se z navijači vendarle srečajo ob obelisku. Do tega ni prišlo, saj je argentinska nogometna zveza na prošnjo policije prekinila procesijo zaradi več nesreč med navijači na poti avtobusa. Več jih je zgrmelo z dreves, nekaj tudi s prometnih znakov oziroma semaforjev, tragično pa naj bi se končal skok navijača z mosta na avtobus.

Messi je ob zmagi na Instagramu objavil čustven izliv. "Od Grandolija (njegov prvi klub, o.p.) do Katarja je minilo skoraj 30 let. V treh desetletjih mi je nogometna žoga prinesla veliko lepih trenutkov, pa tudi nekaj žalostnih. Vedno sem sanjal, da bom postal svetovni prvak. Nikoli nisem nehal verjeti, četudi sem se zavedal, da mi morda ne bo usojeno," je zapisal v uvodu.

Profimedia
Maradona je finale spremljal z neba.

"Ta pokal pripada tudi vsem, ki so se trudili na prejšnjih prvenstvih, vendar jim ni uspelo. Tudi v Braziliji 2014, kjer smo se vsi borili do konca, trdo delali in si ga želeli ... In zaslužili bi si ga tudi v tistem prekletem finalu." "Ta naslov je tudi je od Diega, ki nas je spodbujal iz nebes. In vseh, ki so za reprezentanco navijali s strani, pa niso gledali samo na rezultat, ampak predvsem na voljo, ki smo jo vložili tudi, ko stvari niso šle v našo smer."

"In seveda, ta pokal pripada tej čudoviti skupini, ki se je oblikovala, strokovnemu štabu in ljudem okoli reprezentance, ki so delali dan in noč, da smo zdaj srečni." "Velikokrat je neuspeh del poti in učenja. Brez razočaranj je nemogoče doseči uspehe. Hvala vsem iz srca. Gremo, Argentina," je zapis končal Messi, ki ima zdaj v svoji vitrini vse najpomembnejše lovorike na klubski in reprezentančni ravni.